petek, 13. oktober 2017

Na obisk v Nemčijo in še skok na Nizozemsko

9. DAN
Četrtek, 12. oktober 2017

Wormerveer-Zaanse Schans-Delft-Gouda

 Wormerveer

Tu v Wormerveerju smo na  PZA-ju srečali gospo, ki je ravno prišla s svojim možem s sprehoda. Rekla nam je dober dan in  z neko mešanico slovenščine in nizozemščine vprašala, če prihajamo iz Slovenije. Kaj dosti slovensko ni znala, pa tudi angleško ne. Kljub temu smo izvedeli, da ima brata na Ptuju. Ona pa, da odkar je spoznala tega Nizozemca (nagajivo je pokazala nanj), živi tukaj. V Sloveniji je bila zadnjič pred 10 leti. 
Po klepetu smo se poslovili in se podali na ogled mesta ob Zaanu. 









Ko smo si ustvarili majčkeno predstavo o njem, smo se vrnili v AD. Pospravili smo in se vrnili 3 km nazaj do Zaanse Schans.
Zaanse Schans 

Zaanse Schans je avtentična vasica iz 18. in 19. st. z mnogimi mlini na veter in hišicami. Tu smo se prvič pomešali z množico turistov. Za slikanje pri velikanskih coklah je bila vrsta. Odšli smo naprej in pokukali prav v vsako hiško. Ogledali smo si izdelavo in vrste sirov. Ustavili smo se v coklarni.  Videli smo različne vrste cokel, od delavskih, poročnih do ekstravagantnih. V kakavovi hiški smo si pripravili kakavov napitek. Ko smo ga zunaj, na klopci počasi srkali, smo si ogledali tudi fotografiranje štirih Kitajk. Postavljale so se v različne poze, se slačile, preoblačile, ovijale rute okoli vratu. Medtem, ko so one naredile ogromno fotografij, smo mi popili kakav.  
 





 

 





 





Delft

Ko smo imeli dovolj ogledov, smo plačali 10 € za parkirnino in se odpeljali proti Delftu. Delft smo si ogledali samo skozi okna AD, potem pa se zapeljali do znamenite hiše, kjer še vedno ročno izdelujejo originalno delfsko keramiko. Naleteli smo na lastnika, ki nam je izredno dobro in zanimivo po korakih pokazal izdelavo porcelana. Videli smo natančnost in mirno roko delavca, ki je risal mačko. Potem nas je odpeljal v trgovino, kjer je bil porcelan razstavljen. Ponujali so se nam dragi, čudoviti kosi porcelana.


 Gouda

Že kar malce utrujeni smo se zapeljali še do Goude, kjer smo nameravali prenočiti. Imeli smo srečo, saj smo dobili zadnjo vtičnico za elektriko.

PZA Gouda (8€/24 ur)







Ni komentarjev:

Objavite komentar