torek, 10. oktober 2017

Na obisk v Nemčijo in še skok na Nizozemsko

6. DAN
Ponedeljek, 9. oktober 2017

Giethoorn-Urk-Tacozilj-Sloten

Giethoorn je čudovito mestece v nizozemski pokrajini Overijssel. Je brez cest, prepredeno s kanali in lesenimi mostički. Hiše so zgrajene na zelenih otočkih in do njih se pride samo preko lesenih mostičkov. Giethoorn zaradi svoje lepote in kanalov imenujejo tudi nizozemske ali severne Benetke.

V Giethoornu smo prvič dočakali čudovito eksplozijo barv.

Na sprehodu po  slikovitem mestecu razen japonskih turistov nismo srečali nikogar. Obiskali smo informacijski biro in izvedeli, da se splača ogledati pristno ohranjeno staro ribiško vasico Urk. Razmislili smo, spremenili plan in se po ogledu odpeljali proti Urku.

Kanali in edini prevozi po njih.


 


Hiše na zelenih otočkih.
Leseni mostički.

Plesalca.


Urk

V Urku smo parkirali na brezplačnem parkirišču. Zraven njega se nahaja PZA, kjer je bilo parkiranih kar nekaj avtodomov. Če bi bilo vreme bolj prijazno, bi najbrž tudi mi tam prespali. Tako pa smo si staro, identično ribiško mestece samo ogledali. Želeli smo se sprehoditi po sprehajalni poti ob obali, mimo mnogih vetrnic, pa je preveč pihalo in deževalo. Mestece se nam je zdelo čudovito in resnično vredno ogleda. Na ribje kosilo sva odšla v bližnjo restavracijo Baarssen. Po kosilu smo nadaljevali proti Slotenu.

















Na poti proti Slotenu smo se ustavili za ogled Woudagemaala, ki se nahaja v vasi Tacozilj blizu mesta Lemmer. Woudagemaal je črpalna postaja in največja črpalka na parni pogon na svetu. Nahaja se na Unescovem seznamu svetovne dediščine.



Woudagemaal.

Sloten

Sloten ali po slovensko Ključavnice je eno najmanjših mest na Nizozemskem. Je zgodovinsko mesto s s čudovito ulico, zanimivi  hišami in mlinom De Kaai.


Cerkev sv. Frederika







Vetrni mlin De Kaai.


V Slotenu je tako močno deževalo, da smo tam ostali in se parkirali na PZA-ju v marini. Čeprav je PZA plačljiv, ni bilo nikogar, ki bi pokasiral denar.


Ni komentarjev:

Objavite komentar