sobota, 18. april 2015

Pohod od Devina do izvira reke Timave

Sobota, 11. april 2015

Napovedano je bilo sonce in kljub temu, da smo se pozno zvečer vrnili domov, smo odšli na voden pohod iz Devina do izvira reke Timave. Zbrali smo se na parkirišču nove AP v Sežani ob 7.30 uri. Od tam smo z osebnimi avtomobili krenili do Devina.
Po parkiranju smo se odpravili najprej do svetišča boga Mitre. Perzijski bog Mitra se je rodil iz skale in so ga zato častili v podzemnih prostorih. Mitraizem je inicijacijski obred odrešenja, namenjen le ozkemu krogu častilcev. Vrhunec čaščenja je bilo žrtvovanje bika.
Pot smo nadaljevali proti Štivanu.

Vmes smo zavili na hrib in si na vrhu ogledali jamo, ki ji Italijani pravijo Pozzo dei Colombi ( golobja jama).
 
Od tam smo nadaljevali mimo cerkve sv. Janeza Krstnika do skrivnostne Timave.
Reka Timava izvira v Sloveniji z imenom Reka in ponikne v Škocjanske jame, po 38 km podzemnega toka pa ponovno privre na površje v zeleni in mirni oazi v Štivanu.

V senci mogočnih platan, cipres in topolov, ki bedijo nad staro cerkvijo sv. Ivana-San Giovanni in Tuba, so glavna znamenitost trije izviri reke Timave. Tu smo si vzeli čas za malico. 
Pot smo nadaljevali ob počasnem toku reke Timave, ki je od izvira do izliva v morje pri Ribiškem naselju dolg le 2 km.
Med potjo nas je tako naslonjen na vrata pozdravil pasji radovednež. 

Prispeli smo do Ribiškega naselja, kjer ima ribištvo še danes velik pomen.

Tu se nahaja paleontološko najdišče največjega in najbolj ohranjenega italijanskega dinozavra, ki so ga poimenovali Antonio.

V nadaljevanju smo se ustavili na obali v Devinu.

Po cesti skozi Devin smo naleteli na belega velikana in velikonočno okrašeno hišo.
Na koncu smo se sprehodili še po Rilkejevi poti, ki povezuje Sesljan in Devin.
Na poti je pet razglednih točk. Na tretjem razgledišču smo lepo videli Devinski grad, ki stoji na skalnatem grebenu nad morskim prepadom.  
Zanimivi so nam bili površinski kraški pojavi: razjedene skale, lijaki, žlebiči, kamnite griže, škraplje. S pogledom smo sledili navpičnim stenam. Uživali smo ob razgledu na Sesljan, Tržaški zaliv, istrsko obalo in Gradeško laguno. Tu na tej razgledni točki, smo naše štiri urno druženje zaključili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar