torek, 17. april 2018

Potepanje po Toskani / Vinci

4. DAN
Ponedeljek, 9. april 2018

Pisa - San Miniato - Vinci (83 km)


Od Pise smo se poslovili v dežju.

San Miniato

Odpeljali smo se proti mestu San Miniato, ki leži na vrhu treh gričev. Parkirali smo na parkirišču pred mestom. Po 15 minutah smo prišli v mesto, ki je majhno, vendar razpotegnjeno. Ozke in strme ulice so bile prazne. Le nekaj turistov se nas je potikalo tam okrog. Kljub dežju, je zgodovinsko bogato mestece na nas naredilo velik vtis. Bilo nam je zelo všeč. Prehodili smo ga od parkirišča, pa vse do cerkve sv. Caterine.


 

 Palazzo del Seminario

Piazza del Duomo.

Torre di Federico II.
Strateška razgledna točka.


Ozke, strme ulice.


Oratorio dei Santi Sebastiano e Rocco.
 

Vinci

Naš zadnji postanek za tisti dan je bil v Leonardovem mestu Vinci.

PZA (N43.78085 E10.92848)

Vinci je majhno, zelo lepo mestece s cerkvijo, razstavnim trgom, Leonardovim muzejem, biblioteko, gradom in Vincijevo skulpturo človeškega razmerja po Vitruviju. Ko tako hodiš, si ogleduješ, ti misli venomer uhajajo k temu genialnemu človeku.


 



Piazza del Guidi
 
Ker zelo radi hodimo, smo se odpravili do Leonardove rojstne hiše. Pa smo že na začetku poti odnehali, saj je tudi za nas bilo le malce predaleč. Smo pa na gričku opazili " platnene slike". Na eni sedi sam Leonardo da Vinci in zre v njemu ljubi Vinci. Je tako imenovani "acquaria park", grič umetnosti in Leonardov park, kjer se mu je prepletala zgodovina, podeželsko življenje in narava.




Od tu je Leonardo gledal na svoje ljubo mestece Vinci.

Ni komentarjev:

Objavite komentar