sobota, 14. april 2018

Potepanje po Toskani / Pistoia

1. DAN
Petek, 6. april 2018

Idrija-Prato-Pistoia (460 km)

Komaj sva čakala, da se je vreme izboljšalo in smo se lahko odpravili na potepanje po Toskani. Okvirni načrt potovanja je bil narejen in tako smo se 6. aprila (mi2 in Cindi) "vkrcali" v AD. Že prvi postanek smo naredili na počivališču OMV Šempas. Manjkala nam je jutranja kava. Tam smo se srečali s sosedoma, ki sta bila namenjena po nakupih v Ikeo. Zaklepetali smo se. Seveda moški del zase, ženski del zase. Ko sta naju moška že tretjič opomnila, da je dovolj klepetanja, smo se poslovili in si zaželeli srečno pot.

Prato

Lepo smo potovali in drugi postanek naredili na prijetnem parkirišču v bližini Prata. Tam sva skuhala hrenovke in pojedla domači motovilec z jajčki. Siti smo nadaljevali v Prato. Ogledali smo si staro mestno jedro, katedralo di Santo Stefano di Prato, palačo Pretorio, cerkev Santa Maria delle Carceri, cesarski grad, kip Franceska Datini in še kaj.

Parkirišče.

Cerkev Santa Maria delle Carceri in cesarski grad.



Palača Pretorio
Kip Franceska Datini, trgovca iz 14. st.



Čudovita katedrala di Santo Stefano di Prato.
 

Še en kip.

Ko smo si glavne znamenitosti ogledali, smo se vrnili v AD. Tik pred odhodom je k nam pristopilo mlado dekle. Pohvalila je AD in pokazala kovanec v dlani. Ker ji denarja nismo dali, je pokazala na želodček in rekla, da je lačna. Ponudili smo ji sendvič in bili presenečeni ker ga je vzela. Ali ga je tudi pojedla, pa ne bomo nikoli izvedeli.


Pistoia

Naš naslednji cilj je bila Pistoia, kjer smo na tamkajšnjem PZA-ju imeli namen prespati.  Peš smo se odpravili v mestno jedro. Potrebovali smo cca 15 minut. Poiskali smo informacijski center, kjer smo dobili plan mesta. Po njemu smo se sprehodili po ozkih, srednjeveških ulicah, trgih. Ogledali smo si glavne znamenitosti, se prepustili utripu mesta in se prijetno utrujeni vrnili na PZA.

 


Biblioteka Forteguerriana.



Zvonik katedrale na trgu Piazza Duomo. 
Katedrala sv. Zeno.



 Osmerokotna krstilnica

 Osspedale del Ceppo-stara bolnišnica, ustanovljena v XIII. st..



PZA Pistoia (E43,94392 N10,91566)

Ni komentarjev:

Objavite komentar