sreda, 20. september 2023

Potep po Albaniji / Tepelene

12. DAN / Torek, 19. september 2023

Gjirokaster - Tepelene - Skader

Zbudili smo se v lepo, sončno jutro. Po zajtrku in jutranjih opravilih, smo se odpeljali v Tepelene.

Nekje na poti smo se ustavili in si pogledali ponudbo na stojnicah.


Kar tam ob cesti so bile naprodaj ribe, ki so čakale, da jih kdo kupi. Tukaj je bilo vode na pretek, saj je tekla prav iz vseh stenskih lukenj.

Tako pa nas je stoječa na zelenem stolu opazovala radovedna koza.

Ko smo si ogledali vse kar se je prodajalo, smo nadaljevali v Tepelene. 

Tepelene

Tepelene je majhno, mirno, čisto mesto, ki se nahaja na levi strani reke Vjosa. Zaslovelo je zaradi Ali Paše Tepelene, ki je bil v mladosti razbojnik, potem pa je postal albanski vladar, ki je bil znan po svoji ambiciozni in kontroverzni vladavini. Pod njegovo vladavino je Tepelene postal središče politične in kulturne dejavnosti. Čeprav ne spada pod obiskane turistične destinacije, je vsekakor vreden ogleda. Ob prihodu smo poiskali parkirni prostor, ki smo ga našli zraven stanovanjskih blokov. Od tam smo se odpravili na njegov ogled.

Selam Musai (1857-1920), eden od vojaških voditeljev vojne v Vlori.

Rezalnik za zelenjavo

Stadion

Trdnjava Tepelene

Sprehodili smo se po glavnem trgu pred gradom, ki se imenuje Trg Lorda Byrona. Leta 1809 sta Lord Byron in njegov prijatelj John Hobhouse obiskala Tepelene, da bi se srečala z Ali Pašo. 

 

Reka Vjosa je ena izmed naravnih čudes v okolici Tepelene. Znana je po čisti modri vodi in bogatem ekosistemu, ki daje dom številnim vrstam rib in pticam.

Kip Sali Nivica (1890-1920), politika, novinarja in zgodovinarja.


Postali smo pri bronastem spomeniku Ali Paša Tepelene (1740 -1822), ki ima oblečeno tradicionalno fustanello in copate s cofki.  

 

Na poti nazaj smo se ustavili v trgovini, kjer smo kupili kruh. Po vseh albanskih trgovinah, kjer smo kupovali kruh, smo ga dobili pakiranega v belih papirnatih vrečkah. Ko smo poskrbeli, da ne bomo lačni, smo se odpeljali še na ogled akvadukta Benca. V 19. stoletju je Ali Paša Tepelene dal zgraditi impresiven akvadukt, ki je dovajal pitno vodo v mesto.

Od tam smo z vožnjo nadaljevali v kamp Legjenda v Skader, kjer smo prespali že na začetku našega potepanja po Albaniji.





Med gledanjem skozi okno sem med vožnjo videla kar nekaj značilnih prizorov za Albanijo. Ob robu prometnega cestišča je sam hodil konj. Na vozu so se za prodajo ponujale lubenice. Ob cestni je bila ena od mnogih prodajaln sadja in zelenjave. Pastir je na pašo gnal čredo koz. Ženica je prodajala pečeno koruzo.

Ob prihodu v kamp smo se prijavili na recepciji, poiskali parcelo in zaplavali v bazenu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar