ponedeljek, 11. september 2023

Potep po Albaniji / Skader in Kruje

3. DAN / Nedelja, 10. september 2023

Skader - Most Mesi - Kruje

Ob 9. uri smo se odpravili s kampa na ogled trdnjave Rozafa. Mislili smo, da se bomo lahko pripeljali skoraj do nje, pa ni bilo tako. Redar nas je prej ustavil in povedal, da je parkirišče pri trdnjavi majhno in že zasedeno. Pokazal nam je prostor, kjer smo lahko parkirali.

Trdnjava Rozafa ali Skadrski grad

Do gradu, ki se dviga na skalnatem griču, smo se tako odpravili peš. Med hojo sva si malo pred vrhom na stojnici ob cesti mimogrede ogledala ponudbo tepihov, albanskih zastav, klobukov in spominkov. Po približno 20 minutah smo bili pri okencu, kjer smo kupili vstopnice za ogled trdnjave. Z nje je čudovit razgled na Skadarsko jezero, ki je največje jezero na Balkanu in sotočje rek Bojane in Drima.  

 Skader ( albansko Shkodër ali Shkodra)

Po ogledu trdnjave smo se odpeljali na ogled Skadra. Parkirni prostor smo dobili v bližini katedrale sv. Štefana. Sprehodili smo se po ulici Gjuhadol. Ogledali smo si katedralo, mošejo Ebu Beker, teater, spomenik Luigiju Garakugiju in materi Terezi (Anjezë Gonxhe Bojaxhiu). Sprehodili smo se po promenadi in ulici z restavracijami, kavarnami, trgovinami in prodajalnami s spominki. Tam smo naročili kapučino. Bilo je zelo vroče, temperatura zraka je bila +32,5°C. Kar nekaj časa smo sedeli, pili kapučino in uživali v živahnem utripu ulice. Pridružil se nam je potepuški kuža, ki se je nevsiljivo ulegel v naši bližini in zaspal. Zadovoljni z ogledom smo se delno po isti poti odpravili nazaj.

Katedrala sv. Štefana.

Ulica Gjuhadol (Rruga Gjuhadol)

Mošeja Ebu Beker


Spomenik materi Terezi

Ura e Mesit (Most v sredini)

S Skadra smo se odpeljali na ogled kamnitega mostu Mesi, ki se nahaja v vasici Mes. Parkirali smo na majhnem parkirišču v bližini, ki v tem času ni bil zaseden. Samo nekaj korakov smo se sprehodili in že smo ga zagledali. Zgradil ga je lokalni osmanski paša Kara Mahmut Bushai v 18. stoletju, okoli leta 1770. Dolg je 108 m, širok 3,4 m in ima 13 kamnitih lokov. Obdan je s slikovito okolico in zimzelenim rastlinjem.  

Kamniti most Mesi (42.11419, 19.57501)

 

 

Po ogledu mostu smo nadaljevali v Kruje. 

Na poti

Kruje (albansko Krujë ali Kruja)

Zapeljali smo se v bližino centra, vendar tam nismo našli parkirnega prostora. So pa nas domačini usmerili na veliko makadamsko parkirišče (41.51408, 19.78890), kjer nas je sprejel prijazen lastnik. Zaračunal nam je parkirnino 5€ na avtodom za 24 h. Po klepetu smo se po bližnjici odpravili v center mesta. Za nami je bil prekrasen sončni zahod. Mestece je znano kot rojstni kraj narodnega heroja Skenderbega (Gjergj Kastrioti Skënderbeu ), ki je vodil upor proti Turkom. Največji turistični znamenitosti mesta sta grad Kruje in stari bazar, ki je eden najstarejših v Albaniji. Sprehodili smo se do trdnjave, kjer se nahaja Skenderbegov muzej, ki pa je bil zaradi pozne ure že zaprt. 

Skenderbegov spomenik

Trdnjava



Bila je že tema, ko smo se sprehodili po tlakovani ulici bazarja. Večina trgovinic je bila že zaprta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar