ponedeljek, 10. maj 2021

Ribniki v dolini Drage pri Igu

2. DAN / Nedelja, 9. maj 2021

Informativna tabla o ribnikih v dolini Drage.

V dolini Drage se nahaja 7 pretočnih ribnikov ( Prvi ribnik, Veliki Ribnik, Srednji ribnik, Rezani ribnik, Zadnji ribnik, Špilgut in Rakovnik), ki jih napaja potok Draščica. Izkopali so jih v 18. stoletju za potrebe ribogojništva in glinokopa.

Parkirala sva na parkirišču nižje ob cesti, čeprav je parkirišče tudi ob ribniku. 

Od tam sva se peš odpravila do ribnikov. Hodila sva 15 minut.


 Sprehodila sva se od Prvega do Zadnjega ribnika, ki si sledijo eden za drugim. 

Prvi ribnik

Veliki ribnik

Ribniki so posebej dragoceni za žabe in druge dvoživke, ki v času mrestenja v velikem številu prehajajo iz okoliških gozdov do vode.

Sprehajalna pot ob ribnikih.

Pogled nazaj na Veliki ribnik in lovsko kočo.

Srednji ribnik

Navadna smrečica (Hippuris vulgaris)


Rezani ribnik


Želve rdečevratke

V vodi sva opazila premikanje in kmalu je na površje pokukala invazivna tujerodna želva rdečevratka, ki pa ni bila sama. Rdečevratka je akvarijska želva in ker te jemljejo življenjski prostor močvirski sklednici, je njihovo spuščanje v naravo strogo prepovedano. 

Močvirska sklednica (Emys orbicularis)

Imela sva srečo, da sva se srečala tudi z avtohtono močvirsko sklednico. Je sladkovodna želva, ki živi v kanalih, jarkih in ribnikih. Je precej plašna in ob srečanju z rdečevratko se vedno umakne in tako izgublja svoj dragoceni življenjski prostor. Rada se sonči na bregu. Ko se dovolj ogreje, se odpravi v vodo na lov za vodnimi nevretenčarji, ribami in dvoživkami. Sklednica je uvrščena na rdeči seznam ogroženih živalskih in rastlinskih vrst v Sloveniji.

V okolici ribnikov gnezdi ali se občasno zadržuje 152 vrst ptic. 

Zadnji ribnik

V vodi živi 13 ribjih vrst, med njimi ogroženi linj, smuč in ščuka ter rak jelševec.

Paglavci

Pri Zadnjem ribniku sva se usedla na klopco in opazovala kačje pastirje, paglavce in ribe v ribniku. Potem pa sva se počasi vračala nazaj k Velikemu ribniku. 

Veliki ribnik

Belouška

Labod grbec

Še malo sva postala pri Velikem ribniku in se potem po isti poti vrnila na parkirišče. Ribniki so bili zadnji na najinem seznamu ogledov in ko sva še te odkljukala (čeprav sva izpustila ribnika Špilgut in Rokovnik), sva se odpeljala domov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar