nedelja, 9. maj 2021

Grad Turjak

1. DAN / Sobota, 8. maj 2021 

Napovedan sončev vikend naju je prepričal, da sva se odpravila od doma.

Parkirala sva na postajališču za avtodome Turjak, ki se nahaja v občini Velike Lašče. 

 


Iz PZA-ja sva se peš odpravila mimo okrepčevalnice Rozika in kapelice Lurške Matere do gradu Turjak. Ime je dobil po turu, ki ga imajo turjaški grofje v svojem grbu. Znana je razlaga kako je tur zašel v grb grofov Turjaških. V turjaških gozdovih je živelo divje govedo, imenovano tur. Turi naj bi ovirali gradnjo, zato jih je dal grof ubiti. Enega so prav dolgo lovili, stari zidar pa je pripomnil, da bo turjaški rod tako močan kot tur, ki se je dolgo upiral. Grofu se je to očitno zdel dober razlog, da je žival narisal v rodbinski grb.

Nasproti gradu stoji stoletja stara, mogočna, 16 m visoka lipa, z obsegom debla 779 cm. France Prešeren jo v baladi Turjaška Rozamunda omenja kot hrast.


Vstopila sva v grad, plačala vstopnino in dobila ustna navodila o smeri ogleda. Za ogled je urejeno nekaj soban in kapela. Šla sva skozi dvorano z razstavo o Auerspergih in bitki pri Sisku, kjer je poveljnik Vojne krajine Andrej Turjaški (1529–1594)  leta 1593 premagal Turke.V gradu se nahaja poročna soba, viteška dvorana, Rozamundina soba, lovska soba s trofejami. V eni sobani je prikazan razvoj srednjeveškega orožja in oklepov po stoletjih. V drugi je prikazana rekonstrukcija bitke pri Budačkem in rekonstrukcija grajske tiskarne. Ohranjena je Dalmatinova kapela s freskami. 



 

 


Župnijska cerkev

Pogled na volovski stolp.

Nekje na sredini ogleda sva srečala starejšega domačina, katerega sva slučajno nekaj vprašala. Imela sva srečo, saj je nekoč po tem gradu vodil skupine. Z nama se je potem sprehodil skozi nekaj soban in od njega sva veliko izvedela o gradu in njegovih lastnikih Auerspergih, grofih Turjaških. Povedal nama je zgodbo o divjem govedu turu. Predstavil nama je razstavljeno orožje. Pokazal nama je Dalmatinovo skrivališče. Razložil nama je bitko pri Budačkem in Sisku, ter nama predstavil freske v Dalmatinovi kapeli. Za vso razlago sva mu zelo hvaležna.

Poročna dvorana

Rozamundina soba

Grad Turjak je zaznamoval tudi največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna, ki je grad Turjak ovekovečil v svoji poeziji Turjaški Rozamundi.

Viteška dvorana

Rekonstrukcija grajske tiskarne

Prikaz razvoja srednjeveškega orožja in oklepov po stoletjih.


Bitka pri Budačkem (22.9.1575)


Bitka pri Budačkem je bila bitka med Habsburško monarhijo, ki jo je vodil Herbard Turjaški in turškim cesarstvom, ki ga je vodil Ferhat-Paša. Zmaga nad Herbardom Turjaškim je bila za Turke velik uspeh. 9. decembra 1575 je Istanbul doživel zmagoslaven pohod turških čet skozi mesto. V povorki so Turki slavnostno nosili na kopja nabodeni glavi Herbarda in njegovega tovariša, Friderika Višnjegorskega.

Lovska soba s trofejami.

Galerija nad Dalmatinovo kapelo

V galeriji visita reprodukciji narejeni po arhivskih diapozitivih risb slikarja Ladislava Benescha , ki je leta 1888 dokumentiral stanje poslikave Dalmatinove kapele (Originalna poslikava kapele iz srede 16. stoletja).


Turjaški grad je znan tudi po tem, da se je v njem nekaj časa skrival protestantski pisec Jurij Dalmatin (1547–1589). Tam je prevajal Biblijo in pridigal v kapeli.


Dalmatinov skrivni prostor

Dalmatinova kapela

V Dalmatinovi kapeli so deloma ohranjene freske, ki prikazujejo Pohod in Poklon treh kraljev, prizor Križanja, Marijino kronanje, Trije mučenci, Klečeči vitez, svetniške figure, grbi.  



 

Mučilnica

 

Ječa

Ko sva končala z ogledom gradu, sva se sprehodila do ruševin starega gradu.  



Najin slučajni vodič v gradu naju je usmeril tudi na pokopališče, kjer se nahaja kapela in grobnica Auerspergov.

Kapela

Grobnica Auerspergov

Od tam sva se spustila do Bajdinških slapov, kjer pa zaradi spolzkosti terena in težkega pristopa do slapov nisva šla.



Vrnila sva se na PZA, kjer sva tudi prespala.

Ni komentarjev:

Objavite komentar