sobota, 29. maj 2021

Koroška Bela

Petek,  28. maj 2021 

Koroška Bela (609 m)

Koroška Bela je staro naselje v Občini Jesenice, ki leži ob vznožju Karavank v dolini potoka Bela.  

Parkirala sva pri blokih in se odpravila na ogled starega vaškega jedra.  

V križišču se nahaja francosko znamenje (Štefančevo znamenje) iz leta 1812.  

Leta 1961 je bilo opuščeno krajevno pokopališče iz leta 1893. Na njegovem mestu so leta 1974 uredili spominski park, ki so ga poimenovali Park talcev. 

Prostor nekdanjega krajevnega pokopališča (1893-1961) je označen z nagrobnikom (2002).


V parku se nahaja bronasta skulptura z motivom petih teles, ki jo je ustvaril akademski slikar in kipar Jaka Torkar in grobišče talcev, ki so bili ustreljeni 4.9.1941.

Na vzpetini nad vasjo stoji cerkev sv. Ingenuina in sv. Albuina.

Na poti skozi vas ne moreš mimo hiše s stensko poslikavo sv. Florjana, zaščitnika pred požari in napajalnega korita iz leta 1902.

 
 
Med zanimivosti vaškega jedra spada v jekleno konstrukcijo vpet kolobar zelo starega hrasta, ki  je rastel pri vhodu v Koroško Belo in so ga leta 2018 posekali. Zraven njega na zidu visi informativna tabla Dediščina historičnega jedra vasi Koroška Bela.  

Kapelica sredi vasi.


 

Med ogledom sva opazila na hišah oranžne table z napisanimi starimi hišnimi imeni (Pr Guntarju, Pr ta zgornmu Čop).

 
 
Pod cerkvijo v obzidju se nahaja dvojno Foltkovo znamenje. Ime je dobilo po družini, ki ga je zgradila v zahvalo, ker jim v požaru leta 1917 ni pogorela hiša.  
 

Skozi zgodovino je bila cerkev večkrat obnovljena (turški vpad, požar, italijanski bombni napad). V letu 1761 je skozi cerkveni stolp udarila strela. Stolp je pogorel, strela pa je ranila tedanjega župnika Valentina Plemlja, ki je za posledicami poškodb kasneje tudi umrl. V pročelju cerkve je vzidan njegov nagrobnik.

Sončna ura


Od cerkve je lep razgled nad vasjo in okolico.



Od cerkve sva se še enkrat sprehodila mimo znamenja, kapelice, napajališč in ohranjenih zasnov kmečkih hiš z gospodarskimi poslopji. To je bil najin zadnji ogled, ne pa tudi zadnji postanek.

2 komentarja:

  1. Zanimiv pristop k predstavitvi. Manjka npr. še turško znamenje Pr Repko, številni mostički, ki povezujejo levi in desni breg potoka Bela, šola ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za dodane informacije. Upam,da bom še kdaj obiskala Koroško Belo in si takrat ogledala tudi to.

      Izbriši