ponedeljek, 10. maj 2021

Rašica in Trubarjeva domačija

2. DAN / Nedelja, 9. maj 2021

Prav prijetno je bilo spati na PZA-ju Turjak. Ko sva se zbudila in pozajtrkovala, sva se odpeljala do vasi Rašica. Tu se je rodil Primož Trubar (1508-1586), oče prve slovenske knjige (Katekizem in Abecednik) in začetnik slovenske književnosti in narodne zavesti. 

 Rašica (504 m)

Na informativni tabli o Rašici piše, da njeno ime izhaja iz besede rasti, naraščati, kot je nekdaj naraščala in poplavljala istoimenska ponikalnica, ki v podzemlje izgine v bližnjih Ponikvah. Rašica je nastala ob križišču prometnih poti, ki so Dolenjsko povezovale z morjem. Svet tu okrog je bil obljuden že v 12. stoletju, leta 1332 se omenja grajski mlin pod Kukmako, mitnica pa leta 1318. V 14. in 15. stoletju so imeli turjaški grofje ob rečici Rašici številne fužine in klavže. Železne izdelke so tovorili na Reko in v Trst, kjer je turjaško železo bilo na dobrem glasu. Ob Rašici je delovalo več mlinov in žag, v prvotni obliki je danes ohranjena le še Temkova žaga na Trubarjevi domačiji. 


Pod vasjo so ob 400-letnici prve slovenske knjige postavili Trubarjev spomenik.


Cerkev sv. Jerneja

Trubarjeva domačija

Pod vasjo je od leta 1986 urejena Trubarjeva domačija, ki zajema spominsko hišo z mlinom, žago venecijanko, kozolec in gospodarsko poslopje preurejeno v sprejemnico, galerijo, čitalnico in krčmo.    



 

 

 

 

 




Po ogledu Trubarjeve domačije sva nadaljevala v Velike Lašče.


Ni komentarjev:

Objavite komentar