torek, 26. maj 2015

Potepanje po Makedoniji / Kruševo

7. DAN
Ponedeljek, 11. maj 2015

Hotel Lakeview Oteševo-Bitola-Heraclea-Kruševo

 
Prespali smo pri hotelu Lakeview Oteševo, v družbi z žabjim kvakanjem in petjem ptic.

Tudi tam so doma potepinčki, mama in trije simpatični mladički. Zjutraj so nas radovedno pozdravili in nas vlekli za hlače. Pravo zadovoljstvo jih je bilo videti, ko so bili tako razigrani in siti.

Čudovita je okolica Prespanskega jezera, ki leži na meji med Makedonijo, Grčijo in Albanijo,  med gorama Galičico in Planino Baba.


Neizmerno smo uživali na sprehodu in se nadihali svežega zraka. V hotelu smo se zahvalili za dovoljeno parkiranje, na terasi popili kavo in se po načrtu odpeljali naprej.

Vozili smo se ob Prespanskem jezeru, cesta je bila ponekad v zelo slabem stanju.

 
Na poti proti Heraclei, smo zavili še v Nacionalni park Pelister, ki se nahaja v gorovju Baba. Po 11 km vzpenjajoče ceste smo prispeli na info točko. Vse je bilo zaprto, razen mladega para, ni bilo nikjer nikogar.

Po cesti smo se dvignili še višje in parkirali v bližini hotela Molina.

Vreme je bilo spremenljivo. Menjavalo se je sonce, dež, celo sodra. Prav nikamor nismo mogli na sprehod, ker je začelo deževati. Tako smo se odpeljali nazaj in nadaljevali proti zgodovinski Heraclei.

Tam se je nebo ponovno zjasnilo. Parkirali smo in za vstop plačali 100 DEN/os.

Ogledali smo si ostanke antičnega mesta: malo in veliko baziliko, škofijsko rezidenco, amfiteater s predori za leve, vodnjak, terme, mozaike, najdene predmete. Mesto je nastalo v času Filipa II., v 4. st. pr. n. š..Poimenovano je bilo Heraclea Lyncestis, v čast grškega mitološkega junaka Herkula. Po ogledu smo se odpeljali v center Bitole in parkirali v bližini ulice Širok sokak.

 
Čez most smo prečkali reko Dragor in vstopili v park z urejeno zelenico in obrezanimi drevesi. Iz vseh strani je opazen Stolp z uro. Na travi je narejen znak tao, ki simbolizira odnos yin-yang. Temni del je yin, svetli del je yang.

Bitola je eno najstarejših mest v Evropi in drugo največje mesto v Makedoniji. Na začetku ulice je majhen trg z vodnjakom in spomenik ustanovitelja mesta Filipa II. na konju.

Sprehodili smo se po znameniti in vedno živahni promenadi v ulici Širok sokak.

Pred kavarnami je sedela mladina, restavracije so bile bolj prazne, prav tako trgovine. Videli smo veliko hiš z obnovljeno fasado.  

 
Bitola se ponaša s prekrasno arhitekturo različnih stilov in iz različnega obdobja.

 
Po isti ulici smo se vrnili nazaj. Šli smo mimo džamije z minaretom iz 1506 leta, visokim skoraj 50 metrov in veliko kupolo.

Od Bitole se nismo mogli poslovitev brez ogleda starega bazarja. Privoščili smo si pristno bazarsko vzdušje in nakupovanje.

Od tam smo se napotili proti Kruševu. Pol poti smo poskakovali po slabi, zakrpani cesti, pol poti pa smo peljali slalom med razrezanim asfaltom. Po vijugasti cesti smo se vzpenjali na višino 1325 m nadmorske višine.

Pred prihodom v Kruševo, smo bili nagrajeni z lepim pogledom nanj. Po 18. uri smo prispeli pred spominsko hišo Toše Proeski. Bila je že zaprta. Lahko bi prespali kar tam na parkirišču. Mi pa smo se odločili, da rajši prespimo pred hotelom, ki smo ga videli ob prihodu.

Za nočitev pred hotelom Montana, smo povprašali v recepciji hotela. Z dovoljenjem smo tam prespali, bili smo v zavetju pred vetrom in dobili smo internetno povezavo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar