nedelja, 24. maj 2015

Potepanje po Makedoniji / sv. Naum

6. DAN
Nedelja, 10. maj 2015

Ohrid-Muzej na vodi-sv. Naum-Galičica-Prespansko jezero

Po jutranji kavi v restavraciji Europe, smo nadaljevali z ogledom znamenitosti Ohrida.


Kar tako smo zavili v eno izmed ozkih ulic in prišli do prve cerkvice.

Povzpeli smo se še višje in prišli do cerkve, ki je bila zgrajena in poslikana v 13. st. ter posvečena Devici Mariji-Perivlepta.


Naš cilj je bila trdnjava carja Samuela, ki dominira nad mestom. 

Z njenih zidov je čudovit pogled na mesto, jezero, Plaošnik....



Ko smo se vračali, smo posedeli v antični areni. Mimo cerkve sv. Sofije smo prišli v pristanišče. Od tam smo se sprehodili po lesenem pomolu in prišli do nekdanjih zaporov in majhnih kafičev ob jezeru. Popoldne smo se vrnili v AD in se odpeljali naprej.

Med potjo do sv. Nauma, smo se ustavili na parkirišču Muzeja na vodi. Za vstopnino smo plačali
100 DEN/os.


Ogledali smo si koliščarsko naselje v zalivu kosti. Sprehodili smo se med hiškami iz blata in lesa.Vstopili smo v skromna bivališča. Opazili smo statve, zibelke, živalske kože, skromna ležišča, lesena kurišča itd. Narahlo je začelo deževati, iz daljave se je slišalo grmenje. Pred nalivom smo odhiteli v AD in nadaljevali proti sv. Naumu.


 



Samostan sv. Naum se nahaja v neposredni bližini makedonsko-albanske meje. Leta 895 je sv. Naum na skali nad Ohridskim jezerom zgradil samostan. Znan je po tem, da je prevajal in prepisoval bogoslovno literaturo in s tem pripomogel k razvoju makedonske kulture. V njem je živel vse do svoje smrti.

 
Cerkev je znana po ikonostasu, ki prekriva celoten oltar. Tudi nekatere freske so dobro ohranjene.

V parku in samostanskem dvorišču so se sprehajali pavi. Naredili so nam pravo predstavo. Prav gizdalinsko so se šopirili s svojim okrasjem. Eden pa nam je uprizoril ženitveni ples. Svojo dolgo vlečko je najprej čudovito razprl, nato jo je nagnil rahlo naprej in začel z gizdavim plesom.

Kostanjeva krila so mu visela ob strani, ko je stresal svoje telo, da so pokončna peresa zašuštela. Pri tem je spustil glasen neprijeten krik. Z njim je dal pavici vedeti, da se zanima zanjo. Ona pa je nezainteresirana odšla stran.

Ko smo se nagledali pavov in ostalih znamenitosti, smo odhiteli čez 1300 m visoko Galičico, ki ločuje Ohridsko in Prespansko jezero. Dolgo je 35 km in se razprostira na površini 227 kvadratnih metrov. Med zelenjem smo se dvigali po vijugasti gorski cesti.

Na razgledni točki smo postali in se še enkrat ozrli na Ohridsko jezero.Tu zgoraj je pihalo, temperature so padle na 5 stopinj Celzija.



 
Galičica je eden najlepših Nacionalnih parkov na Balkanu. V njem je najdenih preko 1000 vrst rastlin, med katerimi je 12 endemskih in se pojavljajo le na območju Galičice.

Na drugi strani smo že zagledali Prespansko jezero, ki je bilo določeno za naše prenočišče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar