sreda, 20. maj 2015

Potepanje po Makedoniji / Skopje

3. DAN
Četrtek, 7. maj 2015

Pirok-kanjon Matke-jezero Treska-Skopje-Pirok


Po klicu k molitvi, obračanju v postelji in poznem zajtrku, smo se odpravili na nov potep. Odpeljali smo se  proti Skopju.

 
Med vožnjo smo spremenili plan in zavili v čudoviti kanjon Matka. Parkirali smo in se podali na pešpot mimo hidroelektrarne.



Kanjon Matka je zelo ozek v spodnjem toku reke Treske in sprehajalna pot je vklesana v skale.


Je naravni biser z navpičnimi strmimi stenami in neokrnjeno naravo z redkimi in edinstvenimi rastlinami in živalmi.

 
V samem kanjonu se nahaja manastir Sv. Andrije in restavracija.

Ko smo imeli dovolj občudovanja in sprehoda po kanjonu, smo pot nadaljevali do jezera Treska.

Obkrožili smo jezero in v daljavi že slišali grmenje. Sonce se je začelo skrivati in v sunkih je začel pihati veter. Kar malo smo pohiteli do parkiranega avtomobila.

Pot smo nadaljevali proti glavnemu mestu Makedonije Skopju. Začelo je deževati in mladi cigančki so po cesti z vozom bežali pred nevihto. Parkirali smo in kar nekaj časa obsedeli v avtu. Čakali smo, da prvi najhujši naliv z vetrom mine.


V dežju smo si ogledali bazar Stara Čaršija, uličice z mnogimi trgovinicami, zlatarnicami, prodajalnami slaščic, kjer smo slaščice tudi kupili.




Hiteli smo mimo ogromnih spomenikov. Po katastrofalnem potresu leta 1963 so mesto moderno obnovili. Sprehodili smo se po znamenitem kamnitem mostu čez reko Vardar, ki povezuje stari in novi del mesta. Tu smo z ogledom končali. Še veliko smo si želeli videti, a žal nam je vreme ponagajalo.


Še pred večerom smo se vrnili v Pirok. Ogledali smo si džamijo iz katere nas je muzein vsako jutro prebudil.
Obkrožili smo tri male trge in nekaj uličic. Videli smo prekrasne hiše z železnimi ograjami in zidovi, pa samo pozidane hiše in veliko praznih, zaprtih hiš. Začelo se je večeriti in čas je bil, da gremo na večerjo. Še dolgo v noč smo klepetali, saj je bil to naš zadnji dan obiska.

Ni komentarjev:

Objavite komentar