torek, 19. maj 2015

Potepanje po Makedoniji / Tetovo

2. DAN
Sreda, 6. maj 2015

Pirok-Popova Šapka-Tetovo-Pirok

Zelo zgodaj zjutraj nas je zbudil muezin, ki je iz džamije v bližini klical k molitvi. Mi smo se samo obrnili na drugo stran in spanje podaljšali še za kakšni dve urici.

Po poznem zajtrku, smo se s prijateljevim avtom odpeljali na Popovo Šapko. Popova Šapka je del gorskega masiva Šar planine, ki se razprostira v nedogled.

Parkirali smo pred hotelom Slavija. Tu smo se srečali s prvimi potepuškimi psi.

Žalostno smo se ozirali za šestimi malimi, umazanimi kužki pri velikem kupu odpadkov. Želeli smo si, da bi jim lahko kako pomagali.


Mimo hotela in sank, ki so bile privezane z verigami, smo se odpravili do smučarske žičnice. Vreme je bilo idealno za obisk Popove Šapke in valjanje po zadnjih ostankih snega je bil pravi užitek.



Narava je bila prečudovita, zasnežene gore, nizko grmičevje, rumeno cvetje. Tudi dišala je prav posebno.  

Potok, ki je nastal zaradi talitve snega, si je izboril svojo pot mimo sank v dolino.  Žalostno pa je bilo, da je bilo po vsej Popovi Šapki ogromno raztresenih plastenk, stekla, vrečk, papirjev. Tako lepa narava in tako nespoštovana.

Sprehodili smo se do cerkvice Sv. Nauma Ohridskega.

Prav nikamor se nam ni mudilo in prav težko smo se poslovili od čistega, dišečega zraka.


Ob odhodu smo še dolgo gledali v belino prevlečene vrhove. Poleg najvišjega Titovega vrha, ki dosega višino 2747 m, sta najvišja še Bistrica (2640 m) in Ljuboten (2499 m).

Od tam smo se odpravili proti Tetovu, ki leži ob samem vznožju Šar planine. Na poti smo se ustavili in vstopili v ograjen kompleks verskih objektov Fekke Arabati Baba.

 Takoj na levi strani smo zagledali grobove in spomenik.

Malo naprej smo se odžejali s hladno studenčnico.





Pri kukanju skozi druga vrata nas je k sebi povabil muslimanski mistik-bektaši derviš. Posedeli smo pri njemu in se o vsemogočem pogovarjali.


Po dolgem klepetu smo nadaljevali proti Tetovu. Namenjeni smo bili v stari del mesta. Postali smo na starem mostu čez rečico Pene z zanimivo železno ograjo. Čisto zraven stoji turško kopališče zgrajeno v 15. st.. Danes je v njej Art galerija.


Naš naslednji cilj je bila Pisani džamija, znani tudi kot Paša džamija in je ena najlepših na Balkanu. Njena zunanjost je prekrasna in videti je kot bi bila prekrita z igralnimi kartami.


Tudi njena notranjost je enkratna. Zgrajena je bila v turškem baročnem stilu leta 1459 in popolnoma prenovljena leta 1833 s strani takratnega vladarja Redžep Paše in njegovega sina Abdurahman Paše.

Od tam smo se sprehodili mimo parkiranih avtomobilčkov do nakupovalnega centra. Naročili smo si prave čevapčiče z lepinjo, čebulo in papriko. V slaščičarni zraven smo se posladkali še z okusnim sladoledom.

Z na novo pridobljeno energijo, smo se po vročini 37 stopinj C sprehodili še po starem delu mesta.


Ob vračanju v Pirok smo se ustavili v mlinu, kjer nam je mlinar zmlel polnozrnato moko. Rabili smo jo za izdelavo polnozrnatih njokov, ki so bili na meniju za večerjo. Po večerji, klepetu in pogovoru po skypu z domačimi, smo se odpravili v AD na spanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar