četrtek, 21. maj 2015

Potepanje po Makedoniji / Mavrovo

4. DAN
Petek, 8. maj 2015

Pirok-Gostivar-Mavrovo-samostan sv. Jovan Bigorski-terme Banjište

Del dopoldneva smo še vedno sedeli pri mizi v Piroku, pili kavo in se pogovarjali. Prav nič nismo hiteli z odhodom.
Ko pa smo se poslovili, smo se zapeljali do Gostivarja. V krožnem prometu s cvetočo želvo na sredini, smo se usmerili v center mesta. Z inkasantom smo se zmenili, da samo poslikamo in se odpeljemo naprej.

Stolp z uro je ena od najznamenitejših simbolov Gostivara. Zraven stoji džamija. Gostivar smo prevozili z AD in nadaljevali proti Nacionalnemu parku Mavrovo.

Mavrovo jezero je največje umetno jezero v Makedoniji in je del Nacionalnega parka Mavrovo. Dolgo je 12 km in široko 3 km.

Zapeljali smo se okoli njega in se kar nekaj časa vozili.

Ustavili smo se pri potopljeni cerkvici sv. Nikole, zgrajene leta 1850. Ko se spomladi sneg stopi, gladina vode pokrije cerkvico do polovice.

Ob jezeru smo malo ponoreli in si namočili tačke.

Ob vračanju v AD nismo mogli mimo ograje s smučkami Alpina, Dynamic, Rosignol.

 
Od smučk smo se odpeljali proti vasici Rostuše. Tam se v bližini nahaja manastir sv. Jovan Bigorski, ki  je posvečen Janezu Krstniku. Je ena od najpomembnejših verskih in kulturnih znamenitosti makedonske pravoslavne cerkve.

Za ogled smo plačali 120 MKD/os.. Pred vstopom smo dobili krilo in dolge hlače. 



Samostanski kompleks sestavljajo cerkev, grobnica, obrambni stolp, zvonik in zgradbe za bivanje menihov.


Ena izmed najdragocenejših umetniških zakladov samostana je stena z ikonami in verskimi slikami-ikonostas. Mlad, prijazni menih se nam je po naši želji pridružil v cerkvi in nam najpomembnejše o njeni notranjosti razložil. Čudovita je in hoteli smo si čim več vtisniti v spomin. Tudi zunanja stena pred vstopom v cerkvijo je krasno poslikana.
Vrnili smo obleko in hlače in pred odhodom še poklepetali s prodajalcem vstopnic.

 
Ko smo se vozili po zanimivi soteski,  smo na desni strani zagledali kup naplavljenega žvepla. Obrnili smo in se čez most preko Drima zapeljali do term Banjište. Tam smo parkirali in povprašali v hotelu SPA za kopanje v bazenu. Receptorka nam je razložila, da je hotelski bazen namenjen samo za goste hotela, mi pa se lahko namočimo v termah zraven.

 
Radovednost nas je pripeljala v notranjost starih term. Možakar pri okencu je pobiral vstopnino 20 MKD/os. za namakanje za neomejeni čas. Dovolil nam je, da si jih brezplačno ogledamo.

 
Stare terme so v totalno razpadajočem stanju. Receptorka nam je povedala, da za kakšno okužbo ni panike, saj še nihče ni zbolel. Ko smo videli terme, nas je želja po namakanju popolnoma minila. Ko pa smo videli, da jih obiskuje veliko ljudi, je tudi nas zamikalo. Odločili pa se vseeno nismo.

Rajši smo se sprehodili po okolici. Videli smo zanimivo uporabljene, pisano pobarvane gume ob robu ceste. Z vednostjo receptorke in varnostnika pa smo ostali parkirani ob hotelu in tam brezplačno prenočili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar