nedelja, 6. marec 2022

Vremske štenge

Prvič letos sva se po dolgem času udeležila pohoda, ki so ga organizirali turistični vodniki Krasa in Brkinov. S svojimi brezplačnimi promocijskimi vodenji tako obeležujejo Mednarodni dan turističnih vodnikov. 

Odpeljala sva se v Vremsko dolino, v Famlje. Tam je bil ob 10. uri napovedan pohod do na novo odkritih starih Vremskih šteng. Po vpisu in pozdravnem govoru naše vodnice, gospe Jasne Klančar, smo se odpravili na pot. 

Zbralo se nas je okoli 80 pohodnikov.

Pot nas je vodila skozi vas Dolnje Vreme - Špile. Tu smo pri koritu za napajanje živine naredili kratek postanek. Na razpotju je postavljen kamniti križ -  kužno znamenje iz leta 1680, ki spominja na čase, ko je v teh krajih razsajala kuga. Dolnje Vreme so znane po Špitalu (bolnišnici) za železničarske delavce, ki so v težkih pogojih gradili Južno železnico. Mnogi so umrli in so tukaj pokopani. Vse to in še veliko več nam je povedala naša vodnica.

Nad vasjo poteka železniška proga, do katere vodi kar 178 stopnic. Dolga leta so bile zaraščene in nevidne. Otroška radovednost in vztrajnost, pa jih je ponovno obudila. So del spomina na davna leta, ko je bil vlak za nekatere edino in še kako potrebno prevozno sredstvo. 

Na vrhu, na Hribu, se vije že dobrih 150 let stara železna cesta.

Tudi nazaj smo se nekateri sprehodili po 178 štengah, drugi pa so jih rajši zaobšli.

Vračali smo se skozi Vremski Britof, ki je središče Vremske doline. Iz starih časov je še vedno ohranjen znameniti Makselnov portal na Deklevovi hiši. 

Po 12. uri smo prišli nazaj na izhodišče poti. Sledila je majhna pogostitev, še kratek govor vodnice in slovo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar