nedelja, 13. marec 2022

12. pohod po Erzelju in okolici

Najin tretji letošnji pohod je bil po Erzelju in okolici. Erzelj je vasica, ki leži JZ od Vipave v zavetju Vipavskih gričev. Sestavlja ga pet zaselkov: Lenivec, Tabor, Vovki, Miški in Mesesneli.

Zbrali smo se ob 9. uri pri osnovni šoli na Erzelju.


Sledila je kratka spominska slovesnost v spomin na 8. marec 1943, ko je italijanska fašistična oblast izselila vse vaščane. 


Po njej smo se odpravili na 10 km dolgo pot. Ker je bila pot dobro označena in pohodnikov veliko, smo hodili vsak v svojem tempu. 


Prvi postanek sva naredila pri izviru v Vovkih, kjer se Erzelj tudi začne. 

 

Nadaljevala sva k cerkvi Marije Snežne na Obeluncu nad Gočami. 

Prvi znani podatki o cerkvi segajo v 17. stoletje. Po nekaterih domnevah je bila zgrajena leta 1611. Ljudsko izročilo pravi, da so cerkev posvetili Mariji Snežni, ker je bil kraj tudi v poletnem času večkrat zasnežen.

Od cerkve je lep in obsežen razgled na Nanos, vinograde in okoliške vasi. 

 

Nazaj proti Erzelju je sledil strm spust.

Iz Erzelja sva nadaljevala v zaselek Tabor.

Tam se nahaja cerkev sv. Lovrenca, ki stoji znotraj obzidja nekdanjega protiturškega tabora. Zgrajena je bila konec 15. stoletja.


V bližini cerkvice se nahaja vodnjak. Nekoč so si lasten vodnjak lahko privoščili le redki. Večina prebivalcev je vodo zajemala iz skupnega vaškega vodnjaka, ki so ga postavili sredi naselja ali ob samem izviru.


Nekoliko višje na Taboru se nahaja cerkev sv. nadangela Mihaela, ki prav tako stoji znotraj delno ohranjenega protiturškega tabora. Obdaja jo obzidje nekdanjega pokopališča. Prvič se posredno omenja že leta 1275. Sedanja cerkev je bila pozidana sredi 15. stoletja.

 

 

Po poti so naju usmerjale lesene table in kamni z modrimi in rdečimi kačjimi pastirji.

 

Prišla sva do izvira Pod Pajšto, ki je dobil ime po pajšti, kamnitem oboku, ki varuje studenčnico in jo ohranja čisto.

Naslednja točka, kjer sva se ustavila je bila pri znamenju z zvoncem. Tam je nekoč stala cerkev sv. Petra, ki je bila prvič omenjena leta 1650. Za srečo sva tudi pozvonila.

Nadaljevala sva do partizanske bolnišnice Vera, ki jo je na začetku leta 1944 ustanovil in vodil dr. Jože Bežek ter jo poimenoval po svoji zaročenki Veri Brecelj.

Še zadnji izvir pred prihodom v Erzelj je bila voda pri Cekeli. Cekeli je ledinsko ime za območje med vinogradi, kjer je vodni izvir.

Nazaj v Erzelj sva se vrnila med prvimi pohodniki.

Ni komentarjev:

Objavite komentar