nedelja, 6. marec 2022

Po poteh Rundiktov

Iz Famelj sva se odpeljala v Rodik, kjer sva se ob 14. uri udeležila še enega pohoda, ki so ga organizirali turistični vodniki Krasa in Brkinov.

Zbrali smo se pri vaškem domu v Rodiku. Po vpisu in pozdravnem govoru naše vodnice, gospe Judite Klun, smo se odpravili na pot.

Prvi postanek smo naredili pri informativni tabli. Izvedeli smo, da Rodik leži ob vznožju Brkinov in na robu Krasa, na nadmorski višini 540-620 m. Spodnji del vasi leži na belem kraškem kamnu, zgornji na flišu. Starejši predel strnjene vasi je v zavetju hriba, novo naselje pa se razteza od železniškega mostu proti Kozini. To in še več nam je povedala naša vodnica.

Nadaljevali smo do kužnega križa in korita na Vajelcah.

Šli smo po ulici najstarejšega dela Rodika, kjer smo videli še ohranjeno staro domačijo.

Nadaljevali smo do komunske štirne.

Od tam smo kmalu zavili na gozdno pot. Pri kalu nas je zmotil in nasmejal napis "Ne metuj kamenja v vodo". Izvedeli smo zakaj in od kod tak napis.


Tu smo že vstopili na področje pravljičnega Mitskega parka, ki je označen s stebrički. Izvedeli smo, da je Rodik pomemben in znan po svojih bogatih izročilih, ki segajo v daljno preteklost.


 

Po Mitskem parku se lahko sprehodimo po dveh poteh. Ena vodi po spodnjem Babinem krogu, mi pa smo hodili po zgornjem Lintverjevem krogu.

Mitski park v Rodiku povezuje dvanajst točk. Vsako točko označuje kamnit označevalec z vklesanim imenom. Za vstop v mitski svet, smo morali samo prestopiti kamniti prag.

Prva točka mitskega parka je na hribu Čuk. Tam se nahaja skulptura kačona in majhen kal, imenovan Jezero. Tu smo izvedeli skrivnostno zgodbo o kačonu, ki se kliče lintver.

Nadaljevali smo do arheološkega najdišča Ajdovščina (domnevno središče Rundiktov), ki predstavlja eno izmed najbolj ohranjenih antičnih višinskih postojank pri nas.


Na mestu, kjer sta postavljeni dve nakovali, je bila včasih kovačija.

Nazaj v Rodik smo se vračali po krožni poti, kjer smo videli še nekaj kamnitih označevalcev. Na poti smo izvedeli še druge zanimive in tudi strašljive zgodbe, ki predstavljajo Mitski park.

Nazaj v Rodik smo prišli, ko se je sonce že poslavljalo. Bil je prijeten, lep in zanimiv pohod. V družbi ostalih pohodnikov, vodnice in njene hčerke, sva se odlično počutila. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar