četrtek, 6. september 2018

Planinski dom Rašiške čete na Rašici (631 m.n.v.)

Četrtek, 6. september 2018

V sredo smo se z Anjo zmenili, da pridemo v četrtek, ko konča službo na obisk. Ker smo želeli aktivno izkoristiti lep dan, smo se od doma odpravili že dopoldne. Že nekaj časa smo se dogovarjali, da skupaj obiščemo dom na Rašici. Ker nam to še ni uspelo, se nam je ta dan zdel idealen, da se sami odpravimo do planinskega doma in stolpa. Vzpon je bil lahek in čisto prehitro smo bili na vrhu. 
 
Na začetku poti.

Na vrhu, ki se imenuje po narodnem heroju Stanetu Koscu (1913-1941), domačinu iz Rašice, stoji 20 m visok razgledni stolp. Leta 1957 ga je postavila organizacija zveze borcev v spomin na ustanovitev Kamniškega bataljona na tem vrhu. 



Z razglednega stolpa je lep razgled na vse strani.


Dom stoji tik pod vrhom Rašice na severnem robu Ljubljanske kotline. Poimenovali so ga po Rašiški četi, ki je bila ustanovljena 24. julija 1941 v rašiških gozdovih.


Si grem očistit tačke.

Skutni štruklji

Vampi


Ribnik Šmartno pod Šmarno goro

Še dve uri časa smo imeli do prihoda Anje iz službe. Izkoristili smo ga tako, da smo se zapeljali do ribnika Šmartno. Ta se nahaja pod Šmarno goro poleg ribiškega doma RD Medvode. Sprehodili smo se okrog jezera. Ob jezeru je sedel ribič in čakal na dober ulov. Malo smo poklepetali. Povedal nam je, da v jezeru plavajo krapi, amurji in tolstolobiki. Posedeli smo na leseni klopci, opazovali race in se razveselili čudovitih lokvanjev. Potem pa je bil čas, da smo se odpravili na obisk.







Ni komentarjev:

Objavite komentar