četrtek, 20. september 2018

Romantična cesta od Würzburga do Füssna

9. DAN
Sreda, 19. september 2018

Donauwörth-Rain na Lechu-Ausburg (84 km)

V dežju smo prispeli v Rain na Lechu.

Rain na Lechu

Parkirali smo v bližini gradu in počakali, da se je dež malce umiril. Sprehodili smo se okoli gradu in grajskega vrta. Potem smo poiskali glavno ulico Hauptstrasse in po njej prišli do spomenika Tilly -Denkmal, mestne hiše in mestnih vrat.


Grad z grajskim vrtom.
 

Hauptstrasse

Najmanjša hiša.

Spomenik Tilly Denkman in v ozadju mestna hiša.

Schwabtor

Majhno mestece nam je bilo zelo všeč, vendar smo kmalu nadaljevali v Ausburg.

Ausburg

Poiskali smo PZA, parkirali in se kmalu odpravili peš v mesto. Po nekaj korakih hoje in pogledu v nebo, smo se premislili. Vrnili smo se na PZA in v mesto rajši odkolesarili.

PZA 48.369400, 10.877800 / 8€/24h

Ausburg je tretje največje mesto in hkrati najstarejše bavarsko mesto. Nastalo je že v rimskih časih in je dobilo ime po cesarju Avgustu.


Na Ludwigsplatzu pri Avgustovem vodnjaku (1594) s kipi cesarja in rečnih bogov, nas je v zavetje pregnala nevihta. Na našo srečo ni dolgo trajala. Tako smo si lahko brez dežja ogledali veliko mestno središče z mogočno renesančno mestno hišo iz leta 1620 in značilnim stolpom, imenovanim Perlachturm, stolnico, cerkev sv. Ane, Fuggerejevo palačo, vodnjake,...

Perlachturm
 

Avgustov vodnjak
Rečni bogovi.

Merkurjev vodnjak

Weberhaus

Prevozili smo Maximilianstrasse, ki jo obdajajo veličastne palače.

Herkulov vodnjak, delo kiparja Adriaen de Vries




Maximilianstrasse

Perlachturm in mestna hiša.

Fuggerei

Za zadnji ogled smo pustili naselje Fuggerei, ki je najstarejši socialni stanovanjski kompleks na svetu. Ime je dobil po družini Fugger, ki je pridobila svoje imetje s tkanjem in trgovanjem. Jakob Fugger Bogati, ustanovitelj socialnih stanovanj je razširil dejavnost družine z iskanjem srebra in trgovanjem z Benečani. Fuggerei so začeli graditi 1514-1523, pod nadzorom arhitekta Thomasa Krebsa. Leta 1582 je bila dograjena cerkev sv. Marka. Kasnejše širitve so sledile leta 1880 in 1838. Danes Fuggerei obsega 67 hiš s 147 stanovanji.
Zanimivo je, da najemniki še danes plačujejo stanarino v višini 0,88 €, ki je bila določena pred stoletji. Poleg revščine je tudi danes pogoj za bivanje katoliška veroizpoved. V zahvalo pa morajo trikrat na dan moliti za ustanovitelja Jakoba Fuggerja in njegovo družino. 





Notranjost cerkve sv. Marka.


Pumpbrunner.
 


Zanimivi so vzvodi zvoncev, ki je vsak drugače oblikovan, kajti nekdanji stanovalci so v temi le s tipanjem le-teh našli svoje stanovanje.




Stanovanja danes (spalnica).
Dnevna soba.

Kuhinja.
Kopalnica.

Dvorišče z vrtičkom.



Stanovanje nekdaj.





Fuggerei je bil močno poškodovan med drugo svetovno vojno, ko je bil Ausburg tarča zavezniškega bombardiranja. Prebivalci naselja so bombardiranje preživeli v zgrajenem zaklonišču.






Veliko časa nam je vzelo raziskovanje Ausburga. Veseli smo bili, da smo vzeli kolesa. Velik je Ausburg in brez koles bi veliko manj videli in bili veliko bolj utrujeni.




Ni komentarjev:

Objavite komentar