torek, 5. maj 2020

Razvaline gradu Haasberg

Sobota, 2. maj 2020

Za prvi izlet izven občine bivanja sva izbrala naselje Planina, kjer se nahajajo razvaline gradu Haasberg (Hošperk).  

Informativna tabla

Nekdanja podoba gradu.

Razvaline gradu Haasberg se dvigajo na terasasto oblikovanem pobočju ob robu Planinskega polja nad strugo reke Unice. Nekoč je bil to eden najlepših in najmogočnejših baročnih dvorcev v Sloveniji. Ponašal se je s čudovito urejenim grajskim parkom. Ob koncu druge svetovne vojne so ga požgali partizani. Uničena je bila dragocena notranja oprema, arhiv rodbine ter družinska grobnica Windischgrätzov.


Pred leti, ko sva bila tukaj, sta bila okolica in dostop do razvalin zaraščena in v zelo slabem, zanemarjenem stanju. Grajskega parka sploh nisva videla. Sedaj pa je podoba čisto drugačna. Presenečena sva bila nad lepo urejeno okolico in parkom. Pogled na razvaline gradu, stara drevesa, drevored, posejano travo, cvetoči čemaž in šmarnice, je bil res nekaj posebnega.






Šmarnica ali solzica

Cvetoči čemaž






Drevored

Pegasti kačnik
Gomoljasti gabez


Šmarnice in čemaž


Cvet smrdljivke


Mejni kamen z letnico 1920.


Oddaljen pogled na Planino in na varnostni razdalji parkirane avtomobile.

Pooblačilo se je.

Nekdanja grajska štala.



Nevihta



Tik pred nalivom nama je uspelo sesti v avto. Nekaj časa sva čakala, potem pa sva se odpeljala.

Mavrica

Mavrica

Ustavila sva se ob Planinskem polju. Tam sva parkirala in počakala, da je dež pojenjal. Ko je posijalo sonce in se je nad gozdom pojavila mavrica, sva se vrnila nazaj na parkirišče pri razvalinah gradu. V planu sva imela še ogled Unške koliševke, Ravbarjevega stolpa in Planinske jame.



Jama Škratovka



Unška koliševka

 

Na informativni tabli piše, da je Unška koliševka nastala po zrušitvi stropa nad veliko podzemno dvorano, ki jo je v preteklosti ustvaril tok reke Rak na svoji poti iz Rakovega Škocjana proti Planinskemu polju. Poleg voda, ki na Planinsko polje dotekajo iz Rakovega Škocjana, Cerkniške in Loške doline, se na polje stekajo tudi vode iz Pivške doline. Celoten splet jam in udornic v zaledju Planinskega polja je medsebojno povezan. Unška koliševka je kot del tega spleta tesno povezana s križiščem voda v globinah, kjer voda raztaplja, brusi in odnaša kamnine in drobir.

 


Unška koliševka je ena od udornih dolin za katero so značilne strme stene in težko dostopno dno. Čeprav sva sprva mislila, da se bova spustila do dna udornice, sva se premislila, ker se nama je zdela pot po dežju neprimerna za spust.



Okrog Unške koliševke so speljani vojaški rovi in bunkerji, ki so jih med obema vojnama zgradili italijanski vojaki. Manjši del rovov v dolžini 1,5 km je še vedno dostopen, vendar za njihov ogled potrebuješ svetilko, katero pa midva nisva imela.

Ravbarjev stolp

Ravbarjev stolp je ostanek srednjeveškega Malega gradu. Prvič je bil omenjen leta 1444. Ime je dobil po rodbini Ravbar.  

Ravbarjev stolp s stožčasto skodlasto streho.
 
Ravbarjev stolp je imel vsaj do konca 15. st. na vhodu Postojnskih vrat izrazito varovalno funkcijo, saj je pot proti Postojni najverjetneje potekala tik pod gradom.

Vodnjak z grbom.
 


Planinska jama

Planinska jama se nahaja v neposredni bližini Ravbarjevega stolpa in spada med najdaljše slovenske vodne jame. Iz Planinske jame izvira Unica, ki se vije po Planinskem polju in na njegovem severnem in vzhodnem obrobju ponikne ter pri Vrhniki izvira kot Ljubljanica.





Ni komentarjev:

Objavite komentar