ponedeljek, 21. maj 2018

Italijanska jezera in ure / Lago di Braines

2. DAN
Nedelja, 20. maj 2018

Pesariis - Cima Sappada - Pragser Wildsee oz. Lago di Braines (101 km )


Zjutraj smo še enkrat sprehodili po ulicah od ure do ure.


 




Koliko je ura?

Čakali smo na deseto uro, da smo vstopili v Muzej urarstva. Ogledali smo si dva stroja za izdelavo ur, stenske ure, zapletene mehanizme za železniške postaje, mehanske ure, digitalne ure, velika zobovja za mestne stolpe in zvonike.

Palazzo della Pesa



 


Muzej je majhen in z ogledom se nismo veliko zamudili. Počasi smo se odpravili proti Sappadi.

Pieria - Ura z robotom

Na poti.

Cima Sappada

Ustavili smo se v Cima Sappadi in se sprehodili skozi vasico. Idilična majhna vasica okrašena v roza barvi nam je delovala pravljično. Dolgo nismo uživali v ogledovanju, ker je začel padati dež in vrnili smo se v AD. 









 


Pot smo nadaljevali proti Sappadi. Na cesti je bil zopet zastoj. Pred nami so bili avtobusi, ki so se prav tako peljali v Sappado. 
Na poti.

Stranska cesta na katero smo bili usmerjeni.

V Sappadi se zaradi dežja in gužve nismo ustavili. Nadaljevali smo v Trentinsko-Zgornje Poadižje, kjer v regionalnem parku Fanes-Senes-Braies leži jezero Braies.

Na poti slap Pissandolo.

Pragser Wildsee oz. Lago di Braies v Val Pusteria Južna Tirolska

Jezero Braies je eno največjih in najglobljih naravnih jezer v Dolomitih. Leži na 1.469 metrih nadmorske višine in je globoko maksimalno 36 m. Obdajajo ga čudoviti griči, kjer absolutno izstopa 2810 m visoka gora Croda del Beco (Seekofel).

Hotel Pragser Wildsee

Pomembno vlogo je v drugi svetovni vojni imel hotel Pragser Wildsee. Tam so zaporniki, ki jih je SS iz koncentracijskega taborišča Dachau odpeljal na Južno Tirolsko dočakali osvoboditev.

Terenc  Hill - Gorski čuvaj

Jezero so izbrali za snemanje TV serije Gorski čuvaj (Un passo dal cielo ) s Terencom Hillom v glavni vlogi. Hudomušno kriminalna nadaljevanka govori o gozdnem čuvaju Pietru, ki stanuje v leseni kolibi ob idiličnem jezeru. Pietro je bil vrhunski alpinist, dokler ni pri tem izgubil ljubezen svojega življenja. Prežet z bolečino se je umaknil v to čudovito divjino in postal gorski čuvaj, varuh življenja in narave. Pri reševanju nenavadnih primerov pomaga komisarju Vincenzu Nappi (Enrico Ianniello), ki kljub nerganju vedno prisluhne Pietru.



 


 







Alpska mastnica (mešinovke)

Slečnik (vresnice)
Navadni alpski zvonček (jegličevke)



Danes je jezero eno od najbolj obiskanih jezer v Zgornjem Poadižju oz. Južnem Tirolskem.


Ni komentarjev:

Objavite komentar