sreda, 1. oktober 2014

Odkrivamo Koroško

Petek, 26.september 2014

Stari trg-Ravne na Koroškem-flosarski pristan Koroških splavarjev v občini Muta na Gortini

Po jutranjem pretegovanju in zajtrku smo se iz Slovenj Gradca odpeljali do 2 km oddaljenega Starega trga.



Parkirali smo pri gasilskem domu in se peš odpravili do cerkve sv. Radegunde. Od tam smo se povzpeli na 530 m visoki Grajski grič. Na poti so nas spremljale velike kapele križevega pota. Postavljene so bile sredi 18. st. in bogati reliefi, ki upodabljajo Kristusovo trpljenje so čudoviti. Na vrhu nas je presenetila dominantna, nenavadna in zanimiva cerkev sv. Pankracija. Na tem kraju je v 11. stoletju stal grad s kapelo. Edini ostanek nekdanjega gradu je zvonik, ki pa je ločen od cerkve.

Mimo kapelic smo se vrnili do avtodoma in nadaljevali proti Ravnam na Koroškem. Parkirali smo pri letnem bazenu in se takoj odpravili na raziskovanje mesta, ki je upravno, gospodarsko in kulturno središče Mežiške doline. Najprej smo se sprehodili po starem mestnem jedru, Trgu svobode in Stari ulici, ki vodi iz trga do župnijske cerkve sv. Egidija. Ogledali smo si spomenik žrtvam fašizma in nacizma, tovarno Metal, železarno Ravne, cerkev sv. Antona in nekatere jeklene skulpture Forme vive, umetnine tridesetih umetnikov iz petnajstih držav.

Najpomembnejši kulturnozgodovinski spomenik je grad Ravne (Streiteben), ki stoji nad mestnim jedrom. V grajskih prostorih se nahaja muzej in knjižnici.
Ob gradu je v mestnem parku sredi zelenice postavljen spomenik Prežihovemu Vorancu. Grajski park z visokimi drevesi je enostaven in v njem se prepletajo številne sprehajalne poti. 
 
 
Ko smo končali z ogledovanjem mesta smo se odpeljali do flosarskega pristana Koroških splavarjev v občino Muta na Gortini. Malo smo ga zgrešili, ker  so se vpisane koordinate v GPS končale kar na sredi glavne ceste, vendar blizu pristana.Tako smo morali pri cerkvici sv. Štefana v Gortini obrniti in se vrniti čisto malo nazaj. 
Ob prihodu smo poklepetali z "gospodarjem", posedeli ob obrežju reke Drave in s pogledom zajeli odseve neba in dreves na gladini Drave in Trbonjski most.

Ni komentarjev:

Objavite komentar