petek, 3. oktober 2014

Odkrivamo Koroško

Sobota, 27. september 2014

Flosarski pristan Koroških splavarjev v občini Muta na Gortini-Dravograd-Kotlje-Ivarčko jezero-Velenje

Prespali smo v pristanu skupaj z dežnimi kapljami, ki so po obrokih padale z neba.
Zbudili smo se zgodaj. Na obrežju smo se do konca prebudili s pogledom na naravo, reko Dravo, flosarski splav. Napovedan je bil lep in sončen dan. Že zjutraj smo se odpravili v Dravograd.
 
Dravograd je geografsko središče Koroške, ki leži na stičišču dolin treh rek: Drave, Meže in Mislinje. Ima staro mestno jedro, ki je ohranilo srednjeveško podobo. Najbolj znamenita stavba je cerkev sv. Vida, ki je ena najstarejših romanskih ohranjenih cerkva iz 12. stoletja v Sloveniji. Ko je ta postala premajhna, so zgradili cerkev sv. Janeza Evangelista.
Hidroelektrarna Dravograd

 
Dravograjsko jezero je umetno akumulacijsko jezero, ki je nastalo po letu 1943, ko je bil zgrajen jez hidrocentrale Dravograd. Postopoma je tu nastalo močvirje z otoki in trstičjem, kjer gnezdi preko 150 vrst ptic.
Ko smo končali z ogledom Dravograda, smo se odpravili proti Kotljam. Tam smo se ustavili za kratek trenutek pri bronastem Pobiču s solzicami.
 
Nadaljevali smo na nadmorsko višino 633 metrov, kjer se nahaja v čudoviti gozdni pokrajini ob vznožju Uršlje gore Ivarčko jezero. Okoli jezera vodi prijetna, sprehajalna pot. Kar nekaj časa smo se zadržali ob jezeru in kar s klopce gledali avtoslalom Ivarčko, ki se je dogajal ravno tisti čas. 
Z Ivarčkim jezerom smo zaključili z delčkom odkrite Koroške. Zadovoljni smo se odpravili proti domu. V Velenju pa nismo mogli mimo 25. Pikinega festivala. 

Sprehodili smo se med množico obiskovalcev. Tam so se zabavale male in velike Pike Nogavičke s pegastimi ličkami in plišastimi Fickoti. Pokukali smo v Zdravstveni dom, Hišo čistih zobkov, Banko in še vse ostale hiške. Bilo je zabavno, vse nas je zanimalo in všeč nam je bilo, da smo prav po otročje zaključili  naše potepanje.  

Vreme je bilo ta dan fantastično, skoraj prevroče.  Za prav ta pravi konec pred odhodom domov, smo dolgo posedali ob Velenjskem jezeru in hoteli vsrkavati čim več barve jezera, neba, zelenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar