torek, 13. maj 2014

Prvomajsko potepanje / Grad na Goričkem

Sobota, 3. maj 2014

Grad na Goričkem-Bodonci-Zelkovci-Ledavsko jezero-Cankova-Puconci-Murska Sobota-Mala Nedelja


Iz Kuzme se dopoldne odpeljemo v naselje Grad in na grad, ki stoji na strmem griču. To je največji baročni grad na Slovenskem, saj naj bi imel po legendi 365 sob. Odpravimo se na voden ogled gradu. Vodička nas usmeri na grajsko dvorišče, kjer vrejo energije iz globine Zemlje in nas seznani z zgodovino gradu. Ogledamo si viteško dvorano, poročno dvorano, okrogli salon, grajsko klet. Na ogled so delavnice domače obrti (kolarstvo, kovaštvo, žganjekuha, zeliščarstvo...). Na koncu nam zavrti kratek film o lepotah in zanimivostih Goričkega.


V Grad pa nismo prišli samo zaradi ogleda, ampak tudi na obisk k Apolonu in njegovi družini. Ado kot ga domači kličejo, je Cindiin mladiček. Imeli smo srečo, da je bil Ado doma, saj se za prvomajske praznike ponavadi tudi on potepa. Ima krasno družino, ogromno prostora za sproščanje odvečne energije, vsak dan se sprehaja. Njegova najljubša igrača je ogromen medo, ki je doživel že kar nekaj "operacij". Pri Apolonu smo se počutili prijetno, dobrodošlo, čas na obisku je kar prehitro minil.

Seveda tudi od tu odhajamo z mislimi na naše edino leglo mladičev in z željo, da se še vrnemo. Med potjo si zaželimo prekmursko gibanico. Ustavimo se v Zelkovcih pred gostilno. Imamo srečo in dobimo še toplo gibanico. Počasi in z užitkom smo pojedli to dobroto. Bilo je hladno in pihal je mrzel veter.  Kratka je bila pot do naslednjega postanka v Bodoncih. Tam stoji evangeličanska cerkev Štefana Kuzmiča. S svojim mogočnim zvonikom in visoko lego je že od nekdaj veljala za eno najopaznejših cerkva goričkega višavja.


Od tam se odpeljemo do Ledavskega jezera. Radi se sprehajamo in ob speljani poti okoli jezera se napotimo do okrepčevalnice. Med potjo opazujemo ribiče, ki lovijo ribe. Samovšečni labod nas je grdo gledal in pihal, ko smo šli mimo njega in ga zmotili.

Po sprehodu se odpeljemo do manjšega naselja Cankova. Sredi vasi se nahaja lepo urejen park z vodometom.
Park krasi vodnjak na vzvod, ki je prava posebnost Panonske nižine. Ob parku se nahaja lepo obnovljena cerkev sv. Jožefa iz leta 1737.
Naša naslednja postaja je evangeličanska cerkev v Puconcih, ki je bila sezidana leta 1784.
Ob cerkvi se nahaja spomenik Spametnosti (svoboda, pismenost, apologija, materinščina, ekumena, toleranca, napredek, odgovornost, svetost, transcedentnost) in je posvečen reformaciji na slovenskih tleh. Na marmornem krogu so zapisane prekmurske evangeličanske cerkvene občine in letnica njihovega nastanka. Sredi se dviga deblo, ki začne brsteti. Ob podnožju debla se nahaja odprta knjiga. Ob besedilu na knjigi je relief goloba, ki je simbol za Svetega Duha in roka, ki je simbol za Boga. Na vrhu debla je trikotnik, ki ima oko v sredini in je simbol za sv. Trojstvo.

To je bil za danes naš zadnji ogled. Odpeljemo se proti Murski Soboti. Želodčki se oglašajo in tu se ustavimo za pozno kosilo. Pogledamo še malo po trgovinah in pot nadaljujemo proti Mali Nedelji. Tam prespimo.



Ni komentarjev:

Objavite komentar