petek, 9. maj 2014

Prvomajsko potepanje / Mala Nedelja

Sreda, 30. april - 5. maj 2014

Sreda, 30. april 2014
Idrija-Trojane-Ptuj-Besnica-Bioterme Mala Nedelja

Naše potepanje se začne ob 13 uri, ko se odpravimo od doma. Prvi kratek postanek naredimo na Trojanah. Posladkamo se s krofom, popijemo kavo in se odpeljemo naprej do Ptuja.

Ptuj je eno najstarejših mest v Sloveniji in mesto kurentov.

Središče starega mestnega jedra je Slovenski trg z Mestnim stolpom. Tik ob stolpu stoji Orfejev spomenik. Narejen je bil v 2. stoletju kot nagrobnik mestnemu županu, v srednjem veku pa je služil tudi kot sramotilni kamen.
Mimo mestne hiše se sprehodimo do Minoritskega samostana.

Podamo se po isti poti nazaj in se ustavimo pred poznogotsko hišo, ki je postala znamenita zaradi maske iz okrog leta 1400.

Mimo cerkve Dominikanskega samostana pridemo do zapuščene vojašnice. Že pred njenim vhodom, so nas spomini ponesli v daljno leto 1978 (služenje vojaškega roka, obiski). Bilo je dolgih 13 mesecev.

Od tu se odpravimo na obisk v Bresnico. Tam živi  Airy.
 

Airy ima krasen ribnik. V njem plava in skače. Njegovi skoki so fenomenalni. Pridirja po cesti direktno k ribniku in se že od daleč zažene v vodo. Tu neizmerno uživa. Plavanje obožuje. V tem sta si s Cindi čisto enaka. Skupaj sta plavala in skakala v vodo. Na obisku smo se zabavali in nasmejali. Airy je resnično prava mala bombica. Je neutruden. Dirja za nogometno žogo, k ribniku, plava, se igra z živima zajčkoma. Zvečer pa, ko pride njegov čas, se očke same od sebe zapirajo in celo noč pridno spi.

Končno sta se Cindi in Airy naplavala in mi se poslovimo. Med vožnjo do bioterm Mala Nedelja, nam misli uhajajo nazaj. Na čudoviti dan poln spominov na Ptuj in na naše razigrane pasje mladičke.

V Biotermah parkiramo, si voščimo lahko noč in dežne kaplje nas zazibajo v sladki spanec.   


Ni komentarjev:

Objavite komentar