ponedeljek, 12. maj 2014

Prvomajsko potepanje / Kuzma

Petek, 2. maj 2014

Bukovniško jezero-Selo-Hodoško jezero-Ženavlje-Kuzma-Rogašovci-Sv. Jurij-Trdkova-Sotina-Nuskova-Kuzma

Zjutraj se zgodaj zbudimo. Na ogromnem parkirišču, smo v družbi še z enim AD-jem.   
 
Sprehodimo se do izvira sv. Vida, kjer si umijemo obraz in predvsem oči, saj ima menda voda iz tega izvira zdravilno moč za oči. Ljudsko izročilo pravi, da so nekateri s pitjem in umivanjem oči z vodo iz tega izvira tudi spregledali.
Obkrožimo še območje blagodejnega zemeljskega sevanja. Tu se oddajajo izjemno pozitivne vibracije, ki močno krepijo in sproščajo organizem.  Bilo je vse mirno, slišalo se je samo veselo žvrgolenje ptic, šelestenje listov. Nepozabno se je bilo sprehoditi v teh zgodnjih jutranjih urah sam brez množice obiskovalcev.
Prenovljeni in polni nove energije se odpeljemo do Sela. Tam parkiramo in ko izstopimo iz AD-ja se na nas prilepi tale kuža. Ne da in ne da miru, zato moram jaz ostati v AD-ju. Na nasprotni strani parkirišča nas gospa sprašuje, če si bomo ogledali tudi notranjost rotunde. Ker ima ključe, gre z nami in prav tako kuža.
Ogledamo si romansko rotundo svetega Nikolaja s čudovitimi freskami, ki je bila zgrajena v 13. st. Ob rotundi je energetska točka, v kateri se stikata energiji Kozmosa in Zemlje. Tudi tu je čutiti blažen mir in spokojnost. Rotunda z okolico je prečudovita. Odidemo še do pokopališča, kjer je nagrobnik plemiške družine Matzenau iz Prosenjakovcev. Poslovimo se od prijazne gospe in nadaljujemo proti Hodošu.
Tu se nahaja Hodoško jezero, imenovano tudi Dolensko jezero. Je akumulacijsko jezero zgrajeno na Dolenskem potoku. Jezero ima posebno pomembno vlogo. Kot habitat evrazijske vidre (Lutra lutra) je primerno za posebno varstveno območje, kjer živi glavnina vidrine populacije.  Jezero je postalo pravi paradiž za vodne prebivalce. Nekaj časa smo opazovali jezersko gladino in okolico jezera v upanju, da vidimo vidro. Ker se nam ni hotela pokazati, se odpravimo naprej.



















Ženavlje je majhna vasica, ki se nahaja v občini Gornji Petrovci. Kraj je najbolj znan po dohodku v letu 1934, ko se je na vas nenadoma spustil stratosferski balon belgijskega znastvenika Maxa Cosynsa in njegovega pomočnika Nere Van der Elsta. Spomenik balonarjema je v obliki krogle, ki simbolizira balon.
Po ogledu se odpeljemo naprej in iščemo bencinske črpalke. Ker je praznik, povsod naletimo na zaprte.
Hitimo proti Kuzmi v upanju, da je bencinska črpalka odprta. Obrišemo se pod nos, saj so črpalko pred 15 minutami zaprli. Napotijo nas v Rogašovce. Ustavimo se na trgu Svetega Jurija, kjer nas usmerijo do odprte bencinske črpalke. 
Ob vračanju nazaj se ustavimo v Nuskovi, na parkirnem prostoru s pogledom na lesenega vola z plugom. Peš se odpravimo do izvira mineralne vode. 
S seboj imamo prazno steklenico in vanjo natočimo mineralno vodo. Voda nima prijetnega vonja in okusa, saj vsebuje veliko železa in ostalih mineralov. Je pa zdrava.
Nadaljujemo pot v Kuzmo. Začne deževati in mi se za nekaj časa potuhnemo v AD-ju in čakamo, da najhujši naliv mine. Skozi vetrobransko steklo opazujemo štorkljo v gnezdu, ki je dež prav nič ne moti. Domačini so nama povedali, da nevihta ponavadi traja kakšno uro ali dve in nato preneha.
 













Še preden je dež popolnoma prenehal, se odpeljemo proti naselju Trdkova. Parkiramo na prostoru pod Tromejo in tudi dežja ni več. Podamo se na vrh Tromejnika. Tromejnik je geografska točka na tromeji Avstrije, Slovenije in Madžarske. Vsaka stran piramidastega spomenika ima grb ene izmed mejnih držav, ki je obrnjen v smeri države. V sekundi smo obhodili vse tri države.
Po vrnitvi v Kuzmo, smo odšli na bograč v gostilno Gaberšček. Postreženega smo dobili v kotličku in bil je zelo dober. Prav vse smo pomazali s kruhom.


Po obilnem poznem kosilu in klepetu z gostilničarjem, nas čaka še zadnja točka današnjega dne. To je vasica Sotina, ki se razprostira v gričevnati pokrajini Goričko. Vas je poznana po vrhu Kugla ali Sotinskem bregu, ki je s svojimi 418 metri najvišji vrh na območju Prekmurja. Na Kugli se nahaja leseni razgledni stolp, ki je visok 14 metrov. S stolpa se odpira čudovit razgled.

Ponovno se vrnemo v Kuzmo, kjer prespimo na parkirišču v bližini zdravstvenega doma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar