ponedeljek, 2. oktober 2023

Jesenski pohod med Pivškimi jezeri

Nedelja, 1. oktober 2023 

Zbrali smo se ob 9. uri v Slovenski vasi pred Ekomuzejem  Pivških presihajočih jezer. Po nagovoru, smo za  popotnico dobili sočna jabolka in kuponček za hrano. Na 15 km dolgem pohodu smo si ogledali Petelinje jezero, porušeno cerkev sv. Marjete, Palško jezero in cerkev sv. Trojice v Trnjah. Na točkah, kjer smo naredili postanek smo bili deležni odlične razlage o jezerih in ostalem. Vseskozi so nas spremljali čudoviti lipicanci in njihove jahačice in jahači. Menda nas je bilo na tem pohodu kar 320 pohodnikov.

Ekomuzej

Sočna domača jabolka Gala.

Petelinje jezero


Porušena cerkev sv. Marjete

Palško jezero


Cerkev sv. Trojice v Trnjah.

Naselje Trnje


Po končanem pohodu smo se odpeljali pred Krpanov dom, kjer se je odvijala kulinarična prireditev "Okusi Pivke". Seveda smo njen najboljši del zamudili, ampak še vedno smo dobili pijačo in okusno jedačo. Bavarsko pivo iz pobratenega Duracha je bilo zelo dobro in osvežujoče. Za majhno okroglo mizo poleg nas je bila glasbena skupina Klapa Jadran iz Tivata, ki je vseskozi prepevala dalmatinske pesmi. Zabavala nas je tudi domača vokalna zasedba Studenec in lokalni harmonikaši. Bilo je zelo lepo. Pridružil se nam je Martin Krpan. Pred odhodom domov sva se še enkrat sprehodila mimo stojnic, kjer so ponujali domače izdelke. Kupila sva kislo zelje, krompir, čebulo in za dodatek dobila hokaido bučo.

 

Za obiskovalce in pohodnike je bil ta dan prost vstop v center Dina Pivka, ki se nahaja v Krpanovem domu. V njemu sva se seznanila z volkuljo Lupo, medvedom Edijem in risinjo Dino.

Bil je zelo lep dan. Poleg pohoda in kulinarične prireditve ter ogleda Dina Pivka - centra o velikih zvereh, ga je popestrilo in polepšalo tudi naključno srečanje z znankami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar