ponedeljek, 3. februar 2020

15. Igorjev pohod od kala do kala


Nedelja, 2. februar 2020

Ob svetovnem dnevu mokrišč, 2. februarja, sta RD Pliska in Mladinski hotel Pliskovica vabila na 15. Igorjev pohod od kala do kala. Ime je dobil po Igorju Maherju (1963-2009), biologu, fotografu, publicistu,..., ki je ta pohod tudi oblikoval. Prvič sva se pohoda udeležila leta 2017. Precej turobno vreme naju ni prepričalo, da se pohoda ne bi udeležila.


Zbrali smo se v središču vasi Pliskovica, pod Latnikom evropskega prijateljstva. Po želji smo si s prostovoljnim prispevkom zagotovili malico. Današnji datum 02.02.2020 je edini palindromski datum v tem stoletju. Vsak pohodnik je zaradi edinstvenega datuma dobil razglednico z motivi iz Pliskovice. Na njeni zadnji strani je bila napisana številka za žrebanje nagrad po opravljenem pohodu. 


Ob 10. uri smo se podali na 7 km dolg pohod, ki je speljan okrog Pliskovice in povezuje kar 18 kalov, najpomembnejših površinskih ekosistemov na Krasu. Vodil nas je turistični vodnik Bogdan Macarol.


 Prvi postanek smo naredili pri komunski štirni z letnico 1892. Na njenem mestu naj bi nekoč stal kal.

Zaradi burje, ki tukaj zelo rada brije, je ena stran hiše brez oken.


Pogled na balinišče, kjer je nekoč stal kal.


Pri drugem postanku smo veliko izvedeli o kraških hišah, murvi in njeni vlogi pri razvoju sviloprejk, pa balinišču, kjer je nekoč stal kal. 




Naslednji postanek je bil na najvišji točki vasi. Tam stoji preko 400 let stara lipa, cerkev sv. Tomaža in hiša, v kateri je v letih 1906 do 1908 živel Srečko Kosovel.




Sredi in okoli vasi so razporejeni vinogradi.


 

Na Goricah je bil nekoč kal za napajanje živine skopan v živo skalo.

Zaraščen kal



Postanek za čaj in ogled največjega kala.

 
Pri največjem kalu Mlačna, ki je bil obnovljen leta 2007 v okviru projekta "1001 kal-1001 zgodba o življenju", smo naredili postanek.


Po kratkem oddihu smo nadaljevali do naslednjega kala.

Islandski lišaj
Lišaj na drevesih

Od tam smo se povzpeli skozi panovski gozd nazaj v Pliskovico.


Še zadnji koraki do Mladinskega hotela v Pliskovici.



Tam nas je že čakala malica, čaj, vino in posladek. Ko smo se najedli, pa je prišlo na vrsto žrebanje nagrad. Glavna nagrada je bila knjiga Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji, ki ga je napisal Igor Maher. Med žrebanjem smo se zelo zabavali in nasmejali. Nestrpno smo čakali na izbrane številke. V najinih rokah ni končala nobena nagrada.






V posebnem prostoru sva si ogledala nekaj njegovih razstavljenih fotografij pod imenom "Od gora do kalov".






Za konec sva se udeležila okrogle mize na temo "Igorjeva dediščina od včeraj za jutri". O njemu so spregovorili njegov oče, prijatelji, znanci in soustvarjalci. Ogledali smo si projekcijo njegovih fotografij. Polna vtisov o njemu, njegovem življenju in ustvarjanju, sva se odpravila domov. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar