torek, 25. februar 2020

Cerkljanski laufarji

Nedelja, 24. februar 2020

Cerkljanska laufarija se dogaja v pustnem času v Cerknem. Midva sva se tja odpravila na pustno nedeljo, ko se v sprevodu pokažejo vsi laufarji.  

Pust s smrečico
Glavni trg v Cerknem.

Trg prekomorskih brigad.

Cerkev sv. Ane iz leta 1717.



Ko sva prispela v Cerkno, so bile ulice in trgi prazni.

Razglas Laufar Kamande


Nedeljski sprevod laufarjev

Ko je bilo konec maše, so se začeli zbirati gledalci. Iz Laufar Kamande so posamično prihajali laufarji. Značilnost laufarjev so obrazne maske (larfe), ki so narejene iz lipovega lesa, le ena je iz kozličje kože.   

Ta terjast


Ta terjast je ena glavnih mask v laufarski družini. Predstavljal naj bi duha umrlih prednikov. Njegova obleka in pokrivalo sta narejena iz terja (ostankov pri tkanju platna). Ima vlogo redarja. Z leskovo palico laufa naokrog in lovi nagajive otroke. Skrbi za red med laufarji in gledalci. Pazi na pusta, da ne pobegne. Je kar malce strašljiv, z velikim nosom, veliko čeljustjo in štrlečimi belimi zobmi.


Ta kožuhov
Ta perjev



Ta kožuhov predstavlja pastirja oziroma kmeta iz cerkljanske okolice. Na hrbtu nosi koš. Ta perjev ima obleko in pokrivalo oblepljeno s kurjim perjem. Njegova maska predstavlja vaškega posebneža Kurnškega Janeza.
                                                                            
Ta žakljev in Ta slamnat
Ta žleht

Ta slamnat ima obleko narejeno iz slame, s katero so včasih prekrivali strehe hiš. Ta žleht ima larfo s škilastimi očmi. Je hudoben, škodoželjen, igra na lajno in šepa. Na hrbtu nosi nahrbtnik, na katerem so obešeni svinjski parklji, ušesa in rep.

Lamant
Ta divji

Lamant ima larfo iz kozličje kože. Spominja na peklenščka. Iz ust mu štrli rdeč jezik. Nosi lesene triroge vile in vrv, s katero laufarji na pustno nedeljo zvežejo pusta, da jim ne pobegne.

Ta pijana
Ta žakljev

Ta pijana in Ta pijan poosebljata človeško slabost, alkoholizem. Njena maska izraža jezo, je škrbasta in škilasta. S Ta pijanim se venomer kregata, on pije, se valja po tleh, beži pred njo, saj ga ona tepe z valjarjem. Ta žakljev je kmet, oblečen v obleko iz žakljevine. Nosi dobrodušno masko, z okroglimi rdečimi lici in krompirjastim nosom.

Oštir
Ta terjast in Ta krastov

Oštir predstavlja gostilničarja. V rokah ima bokal vina, ki ga prav rad ponuja naokrog. Ta krastov predstavlja bolezenske nadloge. Ima smrkav nos in kraste po obrazu.

Pust in pustov brat Ta smrekov.

Osrednji lik cerkljanske laufarije je Pust, ki simbolizira zimo in je kriv za vse kar se je slabega v preteklem letu v Cerknem in okolici zgodilo. Obleko ima pošito z mahom, na rami pa nosi smrečico.
Ta smrekov je pustov brat. Njegova obleka je pošita s svežimi smrekovimi vejicami.

Ta loparjev
 

Na čelu sprevoda je hodil Ta loparjev, sledil mu je Ta krastov s harmoniko, za njim sta šla Ta stara pa Ta star, Pust in Ta smrekov, Lamant, Ta kožuhov in Ta žakljev, Ta slamnat in Ta ličnat, Ta bršljanov in Marjetica, Gospod in Gospa, Ta žleht, Ta perjev, Ta koševa in Oštir. Ta zadnji v sprevodu je hodil Ta divji. Svojo pot sta ubirala, se lovila, kregala in ravsala Ta pijan in Ta pijana. Ta terjasti so dirjali okrog sprevoda in mu delali prostor.

Ta pijan

Ta terjast

Ta krastov in Ta stara


Ta star je gospodar laufarske družine. Oblečen je v staro cerkljansko praznično kmečko nošo. Na glavi nosi širokokrajni klobuk. Je edini laufar, ki lahko govori. Ta stara predstavlja zaskrbljeno in umirjeno starko. Iz ust ji štrli en sam zob. V rokah drži metlo, s  katero pometa v sprevodu pred Pustom. Tako odganja zimo in vse pregrehe, ki jih Pust predstavlja.

Ta slamnat in Ta ličnat
Ta krastov

Ta ličnat predstavlja pastirja. Oblečen ima pastirski plašč iz lipovega ličja. V rokah drži pastirsko palico. 

Ta slamnat
Ta bršljanov in Marjetica

Ta bršljanov ima vesel in nasmejan obraz. V rokah nosi bršljanovo vejico. Za njegovo obleko vsako leto porabijo od 8 do 10 tisoč bršljanovih listov. Spremlja ga Marjetica. Skupaj predstavljata pomlad.

Gospod in gospa
Ta koševa

Gospod in gospa dostojanstveno in počasi hodita v sprevodu. Ta koševa predstavlja dve figuri, babo, ki v košu nosi pijanega moža.

Ta divji

Ta divji ima dolge lase in prestrašen obraz. Trese se in se boječe ozira naokoli. Vedno hodi na koncu sprevoda, saj se prav vsega boji.

Ta pijana in Ta pijan
Ta pijan






Po obhodu so se laufarji vrnili v Laufar Komando. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar