nedelja, 18. november 2018

Kraški rob - Veli Badin

Petek, 16. november 2018

Jesen je čas, ko se kraški ruj odene v čudovite tople barve. Ker smo si zaželeli vseh teh toplih barv, smo se po stari cesti odpeljali proti Črnemu Kalu, Kubedu, Gračišču in pri oznaki sv. Kvirik zavili levo in prispeli do cerkvice sv. Kvirika. Tam smo parkirali in se po krožni, lahki, markirani poti odpravili do spodmolov Veli Badin.

Obzidano pokopališče s cerkvijo sv. Kvirika iz 11. st..

 
V iskanju ene same prave besede, s katero bi lahko zajeli in opisali vso to lepoto in prostranost travnikov posejanih z žarečim rujem v rdeči, rumeni, oranžni barvi, se nam je zataknilo.






Na informacijski tabli blizu spodmolov smo prebrali, da so glavna posebnost apnenčastega ostenja Veli Badin spodmoli, ki spadajo med največje v Sloveniji. Največji med njimi je globok 13 metrov in visok 12 metrov. Zaradi značilnega zvočnega učinka so znani kot Ušesa Istre. Nastanek spodmolov ni dokončno pojasnjen, najverjetneje gre za kombinacijo različnih dejavnikov: tektonskega, temperaturnega, korozivnega in verjetno tudi biološkega.






V previsnih stenah domujejo skalni golob, krokar in puščavec. Razveselili smo se dveh puščavcev, ki sta od nekod priletela in nam pokazala kje domujeta. 







Nekaj deset metrov od prvega spodmola se nahaja naravni most. Lok mostu je dolg približno 6 metrov, obok pa je visok okrog 2,5 metra.




 





Na poti nazaj smo se spustili do bunkerja.








Na izhodišče smo se vrnili polni vtisov. Uživali smo ob razgledih čez kraški rob, hoji med žarečim rujem, sedenju pod spodmoli in pri bunkerju. Na poti smo srečali domačina in med pogovorom nam je dejal, da ruj lovimo že za rep. Res ga bi bilo več, če bi sem prišli deset dni prej. Vendar smo ga za občudovanje vseeno še imeli dovolj.

Kubed

Za zaključek našega izleta, smo se na poti proti domu ustavili v gručastem naselju Kubed. Parkirali smo pri športnem igrišču in se peš povzpeli na vzpetino Grad, na kateri se je ohranil del srednjeveške utrdbe. Postali smo ob peterokrakem zvoniku narejenem iz belega kraškega kamna in cerkvi sv. Florijana.

Tabor (Kubejski grad)


Kubejski grad s peterokotnim stolpom.


Obrambni zid, tržni prostor, cerkev sv. Florjana, stanovanjski objekt.


Kubed



Ni komentarjev:

Objavite komentar