torek, 2. maj 2017

Tridnevni izlet po Savinjski dolini

2.DAN
Ponedeljek, 1. maj 2017

Celje-Šmartinsko jezero-Jama Pekel-Mozirski gaj

 Zjutraj smo se odpeljali do Šmartinskega jezera, ki se nahaja v bližini Celja.



Sprehajalna pot ob njem je dolga 3242 m.

 

Od tam smo nadaljevali do jame Pekel, ki leži sredi Ponikvanskega krasa, oddaljenega 4 km od Šempetra  v Savinjski dolini.
Vhod v jamo s podobo peklenščka.

Nabrala se nas je kar velika skupina ljudi, ki smo si želeli ogledati jamo Pekel. Pri blagajni smo kupili vstopnice (8 € na osebo) in počakali na polno uro, ko se nam je pridružila vodička. Izvedeli smo, da vhod v jamo predstavlja podoba peklenščka, po katerem je tudi dobila ime. Jama ima dve etaži, zgornjo suho in spodnjo vodno. V spodnjem delu jame nas je pot vodila ob potoku Peklenščica do slikovitega podzemnega slapa s 4 m vodnega padca. Tu smo videli številne kapnike in z malo domišljije opazili žabo, kačo, itd.. Po stopnicah smo se povzpeli v zgornje nadstropje. Tu se nahaja kapniška jama in rov netopirjev. Dih nam je zastal ob pogledu na čarobne, svetleče, prelepe kapnike, stalaktite, stalagmite. V jami bi se lahko zadržali več ur, da bi si ogledali vso to lepoto in čudo narave. 

Začetek jame.
Tvorba v obliki kače.

Slap.
Zanimive tvorbe.


Kapniške oblike v odtenkih rjave in rdeče barve.


Netopirček.
 

Izhod iz jame.
Barvite zavese.

Ob izhodu iz jame smo postali žejni in odpeljali smo se proti Ponikvam, kjer smo si žejo pogasili z živo, izvirsko  vodo.

 

Oda Ločanki.

Tukaj smo v miru posedeli na klopci in tuhtali kam naprej. Treba je bilo najti prostor za prenočišče in odločili smo se za Mozirski gaj.  Tam pa smo presenečeni obstali nad množico ljudi, parkiranimi avtomobili, lunaparkom in štanti. Nobenega parkirnega prostora nismo videli. Potem pa se je nekdo odpeljal in tam smo parkirali mi. Malo smo se sprehodili med množico ljudi, kupili sladoled in se zaradi pozne ure odločili, da si ga ogledamo naslednji dan.
Tako smo se rajši odpravili v staro mestno jedro Mozirja. Tu so bile ulice prazne, nikjer nobenega človeka. Cerkvena vrata so se že zaklepala in prijazna gospa nas je vseeno povabila na njen ogled. 

 

Štirna.



Cerkev sv. Jurija.

Sončna ura.

Glavni oltar.
Zadnji del cerkve s korom.

Kipi ob cerkvi.
A.M.Slomšek.

Kapelica.




Ob vrnitvi v avtodom je bilo parkirišče prazno.Vse se je umirilo, le luči v lunaparku so še gorele.

Ni komentarjev:

Objavite komentar