petek, 12. maj 2017

Še malo Italije / San Daniele del Friuli

2. DAN

Četrtek, 11. maj 2017

Gemona-Venzone (Pušja vas)-San Daniele del Friuli (34 km)

Gemona

Gemona s svojim najstarejšim mestnim jedrom leži na 272 m.n.v.. To je mesto, ki je v Italiji in po svetu tragično zaslovel kot prestolnica rušilnega potresa iz leta 1976.  Danes je Gemona prenovljeno mesto, kjer se skupaj prepleta staro in sodobno.



 

 
 





Palazzo Comunale.





Venzone

Iz Gemone smo se odpeljali v obzidano mesto Venzone. To prelepo mestece ob reki Tilmet, je bilo v rušilnem potresu leta 1976 skoraj uničeno.
Porta di S.Genesio.



 


 
Duomo di S.Andrea

 

San Daniele del Friuli

Začelo je deževati in odpravili smo se v San Daniele del Friuli, ki slovi kot prestolnica italijanskega pršuta. Ko smo parkirali, je dež ponehal. Z dežnikom smo se odpravili v središče starega dela mesta. Ogledali smo si glavni trg z mestno hišo, katedralo, najstarejšo knjižnico, Palačo Monte di Pieta, cerkev San Antonio Abate, ...V San Danielu bi lahko ostali kar nekaj dni. Zanimivi so nam bili podhodi, ki so bili lepo poslikani. Fasade hiš so bile poslikane z makovim cvetjem, sončnico, trtnimi listi in grozdjem,...Uspelo nam je, da smo nekaj časa hodili brez dežja, potem pa se je ulilo. Tlakovane ulice so postale drsalnice in malo je manjkalo pa bi preizkusila padec na zadnjo plat. Preveč je deževalo in odšli smo v zavetje AD. Tam smo v družbi še dveh avtodomov prespali.







 
 

 





PZA (N46,15626 E013,01303)

Ni komentarjev:

Objavite komentar