torek, 7. marec 2017

Rupnikova linija / Zaplana

Ponedeljek, 6. marec 2017

Ko je sonce pokukalo skozi okna, smo se odločili, da ne bomo doma. Odpeljali smo se na Zaplano, ki leži med Vrhniko in Logatcem. Tam so junija 2016 odprli tematsko pot "Rupnikova linija".

Prva informativna tabla.

Rupnikova linija je sistem železobetonskih vojaških objektov - bunkerjev, ki jih je Kraljevina Jugoslavija v namen obrambe pred vdorom italijanskih sil pospešeno gradila od leta 1937 do leta 1941. Ime je dobila po vodji utrjevalnih del, generalu Leonu Rupniku.
Presenečeni smo bili, ko smo nad informacijsko tablo zagledali postavljeno energetsko točko. Vstopili smo vanjo in takoj začutili zemeljsko energijo. Ta prva točka ugodno vpliva na srce, pljuča, črevesje, jetra, žolč in trebušno slinovko. Zadrževanje na njej traja 30 minut.

Lepi razgledi.
Razpelo ob poti.


Dobro označena pot.
 

Ruševine nekdanjega dvonadstropnega bunkerja.

Na informacijski tabli smo prebrali, da so poleg manjših betonskih gnezd gradili še težke in lahke objekte. Tekom gradnje so zaradi varčevanja namesto težkih gradili vmesne objekte, ki so združevali lastnosti obeh. Takšen objekt je bil dvonadstropni bunker.



Mali bunker.

Notranjost bunkerja.

Mali tipski objekt je lahki vojaški objekt, kakršnega so postavljali na manj ogroženih mestih. Kasneje so jih gradili tudi na pomembnejših strateških položajih, kjer so prevzeli glavno vlogo pri obrambi meje.

 

Polkrožna oklepna strelna lina.

Druga energetska točka.
Tretja energetska točka.


Razgledna točka.
Pogled na Zaplano.

Bunkerji so bili med seboj povezani s strelskimi jarki, sporazumevali so se prek telefona in predvsem s pomočjo optične signalizacije.

 



Rupnikova linija je podobna strelskim jarkom, ki so jih kopali v obdobju 1. svetovne vojne, vendar pa so bili betonski bunkerji varnejši in udobnejši. Njihova naloga naj bi bila nadzor nad okoliškimi dolinami in vzajemno varovanje skupin bunkerjev na sosednjih vzpetinah.

 
Prav lep sprehod smo naredili po lahki, urejeni poti od bunkerja do bunkerja. Vodile so nas bele puščice in zelene označbe, ki predstavljajo kupolo bunkerja s tremi strelnimi linami. Ustavljali smo se ob informativnih tablah in vseh petih energetskih točkah. Uživali smo v čudovitem razgledu. Preproge cvetočih telohov so nas prepričale, da je pomlad že prisotna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar