ponedeljek, 21. december 2015

Ravbarjev stolp, Planinska jama in Predjamski grad

Sobota, 19. december 2015

Za sobotno potepanje smo si izbrali Ravbarjev stolp, ki se dviguje na robu Planinskega polja na skali nad reko Unico. Pokukali smo v Planinsko jamo, ki spada med najdaljše slovenske jame. Zavili smo k mogočnemu Predjamskemu gradu, ki stoji v severozahodnem kotu Postojnske kotline.

Parkirali smo na parkirišču v bližini Planinske jame. 
Tam stojijo ostanki Malega gradu - tako imenovani Ravbarjev stolp. Vloga gradu je bila varovanje pomembne prometne povezave med Ljubljansko kotlino in Primorjem.

 
Na stebrih pred stolpom stojita kipa psa, ki spominjata na rimsko volkuljo.
Grad je imel več lastnikov. V 15. stoletju ga je dobila v last rodbina Ravbarjev.
Na dvorišču je postavljen vodnjak z grbom, katerega so jamarji  pripeljali izpred gradu Haasberg. Stolp je danes postojanka članov Društva jamarjev Planina.  
Med sivimi, mrzlimi zidovi je bila drobna trobentica med rjavimi listi prava barvna poživitev.
Po stezi smo se spustili do reke Unice in po lesenem mostičku do prepadne stene z vhodom v jamo.
Pokukali smo v njen skrivnostni kraški svet. V njej se združijo vode, ki tečejo podzemsko iz Rakovega Škocjana (Rak) in Postojnskega jamskega sistema (Pivka). Reki Pivka in Rak pritečeta na dan kot reka Unica.  Njen rov se začne z mogočno odprtino pod navpično, visoko steno. Po njem je speljana daleč v notranjost pot, ki je brez posebne opreme prehodna le do sotočja Pivke in Raka. Obisk v jamo je mogoč z dogovorjenim spremstvom.

Vrnili smo se po istem lesenem mostičku, zavili še proti mali HE (nekdanja žaga) in nazaj na parkirišče. Od tam smo se odpeljali v vas Predjama.
Visoko v steni, pod naravnim skalnim obokom, kjer se odpira podzemna votlina, stoji mogočen Predjamski grad.

Imel je več lastnikov in med njimi je bila tudi rodbina Luegger. Eden tega rodu je bil mlad, postaven, roparski vitez Erazem Predjamski.


Skozi skrivne rove pod gradom je hodil na roparske pohode in si nabiral zaloge. Po pripovedi je leto dni kljuboval obleganju tržaškega glavarja Ravbarja. Grad so osvojili šele zaradi izdaje podkupljivega služabnika.
Ob ograji na stezi proti skrivnemu rovu, so se med suhim listjem sramežljivo sklanjali drobni zvončki.
cerkev Žalostne Matere Božje

Pred cerkvijo Žalostne Matere Božje stoji Erazmova lipa, ki je znana po svoji častitljivi starosti in votlem deblu. Lipo pod katero je po legendi pokopan vitez Erazem Predjamski, naj bi posadila njegova ljubica. 
V mislih na uporniškega in trmastega viteza Erazma Predjamskega, smo tukaj zaključili naš sobotni potep.



Ni komentarjev:

Objavite komentar