nedelja, 14. april 2024

Očarljiva mesta in vasi Furlanije - Julijske krajine / Palmanova

3. DAN / Sobota, 13. april 2024 

Maniago - Sacile - Sesto al Reghena - Cordovado - Palmanova 

Iz Maniaga sva se dopoldne odpeljala v Sacile. Parkirala sva na večjem parkirišču, kjer do mesta nisva imela daleč. Bilo pa je zelo vroče. 

Sacile ali "Giardino della Serenissima".

Sacile je "vodno mesto", saj je nastalo in se razvilo ob bregovih reke Livenze. Zaradi beneške arhitekture zgodovinskega središča in prelepih razgledov na reko Livenzo, se imenuje tudi "Vrt Serenissima. Zgodovinsko središče mesta se nahaja na dveh otokih reke Livenza, ki sta med seboj povezana z mostovi in prehodi za pešce. Prvi otok predstavlja Piazza del Popolo, drugega pa Piazza Duomo. Sprehodila sva se po uličicah, prečkala mostičke in uživala v odsevih, ki so se kazali v reki Livenza. Postala sva na obeh trgih. Mesto nama je bilo zelo všeč. 

 

Torrione di San Roco

Palazzo Ragazzoni

Reka Livenza

Piazza del Popolo

Piazza Duomo

 

Chiesa di  San Liberale

Sesto Al Reghena

Sesto Al Reghena je znana predvsem po veličastni benediktinski opatiji Santa Maria in Silvis iz 8. st., okoli katere se je razvilo mesto, ki je danes uvrščeno na seznam najlepših manjših mest v Italiji.

 


Ob vračanju na parkirišče, sva opazila čudovito urejen park. Radovedna kot sva, nisva mogla mimo njega.  


Cordovado

Naslednji ogled na najinem seznamu je bil namenjen še eni vasici iz seznama najlepših in sicer Cordovado.

Duomo Antico

Duomo Nuovo (Chiesa Sant’Andrea Apostolo)

Castello di Cordovado


Palmanova

Na spanje sva se iz Cordovada odpeljala v Palmanovo. Ko sva se zapeljala skozi glavna mestna vrata  imenovana Porta Aquilea, sva na levi strani zagledala avtodome, ki so bili tam parkirani. Seveda sva se jim pridružila.

Ob 20. uri sva se odpravila v center mesta. Med sprehajanjem po Piazzi Grande sva opazila, da v katedralo vstopajo ljudje, pa sva vstopila še midva. Ostala sva do 22. ure, saj so v njej nastopali različni pevski zbori. To je bil prav lep zaključek že tako lepega in vtisov polnega dne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar