petek, 12. april 2024

Očarljiva mesta in vasi Furlanije - Julijske krajine / Fagagna

1. DAN / Četrtek,  11. april 2024

Čedad - Fagagna

Že kar nekaj časa imava splaniran potep po Apuliji. Sprva sva mislila, da bi se tja odpravila sedaj, ko imava čas, pa naju je vreme in še kaj drugega odvrnilo od tega. Apulijo sva pustila za drugič in se na potep odpravila v Furlanijo-Julijsko krajino. V roke nama je prišla brošura Borghi Più Belli d'Italia Friuli Venezia Giulia. Borghi Più Belli d'Italia je združenje, ki predstavlja nekaj manj znanih, a fascinantnih in očarljivih manjših vasi in mest po Italiji, ki ima vsaka svoj čar in privlačnost.

V Furlaniji -  Julijski krajini se te vasi in mesta raztezajo od Gradisca d'Isonzo do Sappade. Iz seznama najlepših sva tokrat obiskala Fagagno, Siesto al Reghena, Cordovado, Palmanovo in Strassoldo. V preteklosti sva si že ogledala Gradisca d'Isonzo, Clauiano, Palmanovo, Polcenigo, Sappado in Valvasone. Za ogled sta nama ostali vasici Toppo in Poffabro, ki bosta počakali na najin naslednji potep po tem koncu Italije.

Čedad ali Cividale del Friuli

Čeprav sva v Čedadu že kar nekajkrat bila, sva ga tudi tokrat izbrala za prvi postanek na najini poti. 

Parkirišče

Reka Nadiža

Tlakovane ulice


Hudičev most in strnjen stari del mesta.

Stolnica Marije Vnebovzete, mestna hiša in kip Julija Cezarja - ustanovitelja mesta.

Iz Čedada sva nadaljevala v Fagagno, ki je bilo za naju prvo na seznamu Najlepših mest in vasi v Furlaniji - Julijski krajini. 

Fagagna  

Parkirala sva na PZA-ju, kjer je že bilo nekaj AD. Po kosilu sva odšla na raziskovanje zgodovinskega dela mesta. Po tlakovani ulici, mimo zgodovinskih stavb sva se najprej povzpela do majhne cerkvice San Michele Arcangelo in grajskega stolpa z uro ( preurejenim v zvonik). Vračala sva se po drugi strani mimo delno ohranjenega obzidja, skozi vrata Borgo do zgodovinskega središča. Na travi s pogledom na trg je postavljena skulptura osla. Vsako prvo nedeljo v septembru od leta 1861 na trgu Fagagna poteka tradicionalna "Corse dai Mus", oslovska dirka. 

 





 
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar