sobota, 13. april 2024

Očarljiva mesta in vasi Furlanije - Julijske krajine / Maniago

2. DAN / Petek, 12. april 2024

Fagagna - Arcano Superiore - Rive d'Arcano - Osoppo - Braulins - Maniago

Dopoldne sva se s Fagagne odpravila v vasico Arcano Superiore na ogled srednjeveškega gradu, ki pa je bil v času najinega obiska zaprt.  

Na poti

Arcano Superiore

Od gradu sva nadaljevala na ogled nasada tulipanov. To so tulipani Nizozemke Gabrielle Heymen, ki je košček svoje domovine prinesla v osrčje Furlanije, kjer si je ustvarila družino. Čeprav so v času najinega obiska nekateri tulipani že odcveteli, so bili tisti, ki so še cveteli prava paša za oči.




Utrdba Osoppo

Od tulipanov sva nadaljevala na ogled utrdbe Osoppo. Parkirala sva na prvem parkirišču, ki sva ga zagledala in se peš sprehodila po cesti, ki jo je zgradila francoska vojska v začetku 19. stoletja. Utrdba Osoppo je precej obsežna in zanimiva.






Z dolge panoramske terase in vrha je čudovit razgled na reko Tagliamento, mesto Osoppo, park in okolico.

Braulins 

Najin naslednji ogled je bil namenjen cerkvici San Michele dei Pagani, ki se nahaja v kraju Braulins.


Chiesetta di San Michele dei Pagani 

Ta majhna cerkvica, ki meri približno 7 krat 5 metrov, že od daleč privablja poglede s svojo  močno roza barvo. Previsna stena na kateri je zgrajena. je stena gore Brancot. Cerkev nima fasade, saj je zgrajena na skali in ima poleg zvonika le tri zidane stranice. Tako kot je cerkev skrita v skali, je tudi njena zgodovina zavita v skrivnost. Cerkev najverjetneje izvira iz 13. stoletja, vendar naj bi bila zgrajena na temeljih poganskega templja iz langobardske dobe.

 

Od cerkvice je lep razgled na most Braulins, reko Tagliamento ter bližnjo in daljno okolico. 

Lago di Cornino

Pot naju je iz Braulinsa peljala mimo jezera Cornino, kjer sva že bila. Jezero se nahaja znotraj Naravnega rezervata Cornino, kjer poteka projekt za ohranitev in zaščito beloglavega jastreba. Nastalo je pred 10. 000 leti. Je čudovite turkizno modro-zelene barve. Temperatura vode v jezeru je čez celo leto okrog 8° C.

 Maniago

Na spanje sva se odpeljala v Maniago, ki je znan po proizvodnji nožev, bodal, škarij in mečev. Mesto se še danes imenuje »mesto nožev« (città dei coltelli).

PZA (46.176411, 12.711046)

Parkirala sva na PZA-ju in se odpravila mimo Piazze Trento do centra Maniaga, ki ga predstavlja Piazza Italia s fontano. V bližini se nahaja katoliška katedrala - Duomo di San Mauro.

Piazza Trento

Prodajalna nožev, škarij,...

Palača Attimis-Maniago
 
Albergo Leon D'oro

Piazza Italia

Fontana

Duomo di San Mauro.

Na Piazzi Italia so bile postavljene mize in klopi. Tam se je že odvijala ulična prodaja hitrih jedi in pijače. Sprehodila sva se od enega do drugega kombija in stojnic ter si ogledala izbor njihove ponudbe.


Nekaj časa sva se še zadržala na trgu, potem pa je postajalo vse bolj hladno in vrnila sva se na PZA.

Ni komentarjev:

Objavite komentar