torek, 31. maj 2022

Kamp Savudrija, Zambratija in Sipar

Nedelja, 26.-ponedeljek, 30. maj 2022

Za kratek oddih sva izbrala kamp Savudrija. 

Največja zanimivost Savudrije je svetilnik, ki je bil zgrajen leta 1818. Je eden najstarejših še delujočih svetilnikov na Jadranu. Bil je prvi svetilnik na svetu, ki je uporabljal  plinsko razsvetljavo, pridobljeno z destilacijo premoga, ki je bil transportiran iz rudnika Labin.

Zambratija

Prvič sva se iz kampa peš odpravila do Zambratije, ki se nahaja na cesti med Savudrijo in Umagom. Ime je dobila po koprskem plemiču Zuane Brattiju, lastniku srednjeveške fevde, ki je zajemala današnjo Zambratijo, okoliško območje, bližnji polotok Sipar in Romanijo. 

Edini sakralni objekt v Zambratiji je cerkev v središču naselja, posvečena sv. Mariji Magdaleni. Na južnem zidu cerkve je bil leta 1986 dozidan nadgrobni spomenik družine Teldi.

Potopljeno mesto Sipar

Mimo majhne luke sva nadaljevala do arheološkega najdišča Sipar. Po arheoloških virih je območje Sipra bilo naseljeno v mlajši železni dobi, v rimskem obdobju pa se je razvilo v naselje z značilnostmi dobro organiziranega rimskega mesta. Sipar naj bi bil uničen okoli leta 876 v hudih bitkah med knezom Domagojem in Benečani.

Po ogledu vidnih ostankov mesta, sva se po isti poti vračala nazaj v kamp.


V kampu sva se posedla na klopco in počakala na zahajajoče sonce. Uživala sva ob pogledu na barvito dogajanje na nebu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar