ponedeljek, 4. junij 2018

Pohod po Vojskarski planoti

Nedelja, 3. junij 2018

V sklopu TEDNOV EVROPSKIH GEOPARKOV je bil tudi pohod po Vojskarski planoti. Sklenila sva, da se ga udeleživa. Cindi si je tokrat rajši izbrala družbo "ta mladih", ki sta ji obljubila kopanje v Beli. 

Pohod je organiziralo Društvo kmečkih žena in deklet Vojsko, ki je bilo ustanovljeno leta 1994 z namenom ohranjanja starih običajev, izobraževanja in druženja prebivalcev Vojskarske planote. 

Zbrali smo se ob 14. uri na parkirišču pred cerkvijo sv. Jožefa. Peš smo se odpravili  mimo Kotlarja na Tabrovš, kjer smo poklepetali z domačim gospodarjem. Od tam smo skrenili na gozdno pot, ki nas je vodila do Kola. Tu nas je čakalo okrepčilo, ki so ga pripravile članice DKŽD Vojsko. Od tam smo se po lokalni cesti vrnili na izhodiščno točko.



Velecvetna orlica

 

Kmetija Kotlar



Kamniti zid

 
Ekološka kmetija Tabrovše
 







Lokvanj

 

Okrepčilo
Kukavičja lučca


Zlatoprašna prosnica








V družbi ostalih pohodnikov nam je bilo na pohodu zelo lepo in prijetno. Pot je bila lahka in lepa. Hodili smo med cvetočimi travniki, ki so bili bogati s cvetjem in travami. Na kmetijah so nas z začudenjem opazovale krave.  Mali mucki so nas z nezaupanjem gledali. Le eden nam je bil pripravljen pozirati. Poskusili smo šilce astramontane, se okrepčali z zeljševko in malo "habanco". Žejo smo si pogasili z lipovim ali bezgovim čajem. Vse to so nam pripravile članice DKŽD Vojsko. Hvala jim! 
Nadaljevali smo po cesti, kjer smo zopet občudovali travnike, kjer je med zeleno barvo prevladovala tudi bela in rumena. V prijetnem klepetu je 2,5 ure dolga pot prehitro minila. Pri cerkvi smo se poslovili z besedami, da se vidimo zopet prihodnje leto.

Ni komentarjev:

Objavite komentar