torek, 11. april 2017

Žajbljev pohod

Nedelja, 2. april 2017

Prvič smo se udeležili Tradicionalnega žajbljevega pohoda, ki ga je organiziralo Športno, kulturno in turistično društvo Farjovca. Zbrali smo se ob 9. uri pred nekdanjo vaško šolo na Vojščici. Prijavnina je znašala 7 . Vanjo je bilo vključeno vodenje z usposobljenim vodnikom, začetni in vmesni aperitiv, prigrizek ter zaključno kosilo. Trasa pohoda je bila dolga okoli 10 km in s postanki smo hodili približno 3 ure in pol.
Pohod je bil zelo dobro organiziran. Za naše počutje je bilo lepo poskrbljeno. Med potjo smo uživali pri poslušanju vodiča in v razgledih. Vonjali smo žajbelj in sonce nas je grelo. Bil je zelo lep pohod.

Nekdanja vaška šola.

Cerkev sv. Vida.
 

Vojščica je tipično kraška vasica, ki se nahaja nedaleč stran od italijanske meje. Spada pod Severnoprimorsko regijo in leži ob glavni cesti Kostanjevica-Komen.

Ohranjen del kamnite oltarne stene.

Območje nekdanjega prazgodovinskega gradišča iz pozne bronaste in železne dobe. V zadnji polovici 15. st. je tam nastal protiturški tabor. V sklopu Tabora je bila postavljena cerkev sv. Justina, ki je bila kasneje prenovljena, povečana in posvečena sv. Vidu in tovarišem. Med 1. sv. vojno je bila cerkev porušena. Danes je viden le še del kamnite oltarne stene.

 

Na vzpetini Tabor se nahaja vaško civilno pokopališče z mrliško vežico. Tik zraven pa se vidi prenovljen protiturški zid.








 

Jama Graščica.

Naravna jama Graščica se nahaja "na Govcu". Znana je po svojem velikem horizontalnem vhodu, ki v premer meri 15 m, v globino pa približno 35 m. Zaradi ugodne lege in pogojev v njej gnezdijo krokarji.


Napis in vhod v kaverno.
Kaverna.


Ogledali smo si avstro-ogrsko kaverno z lepo ohranjenim vklesanim napisom, ki sporoča: Cesarski in kraljevski saperski bataljon št. 4 Budimpešta 8. stotnija 1916-1917.



 

Vegetarijanski meni.

 

Mini kviz.

1 komentar:

  1. Hvala za super opis! Se vidimo letos?;) Nedelja 15.04.2018!:)

    OdgovoriIzbriši