četrtek, 20. april 2017

Potepanje po Umbriji / Gubbio

2. DAN
Sreda, 19. april 2017

San Leo-Urbino-Gubbio (115 km)

Zjutraj smo se po mrzli noči, vetru in tudi snegu zbudili v sončno jutro. Trdnjava obsijana s soncem nas je vabila in še enkrat smo se odpravili do nje. Pri dnevni svetlobi nam je bilo mestece manj skrivnostno, vendar še vedno zanimivo in posebno.

Sneg.

Še zadnji pogled.
Skozi zasneženo pokrajino smo se odpeljali proti Urbinu. Leta nazaj sva ga obiskala z agencijo in prav radovedna sva bila, če se ga bova spomnila. 



Urbino

Parkirali smo na parkirišču za osebna vozila, tik pod glavnim plačljivim parkiriščem. Najprej smo se ustavili na razgledni točki za mestnim obzidjem. V bližini se nahaja spomenik slikarja in arhitekta Raffaela Santi in tu so spomini že privreli na dan. Tudi to, kako hitro smo preleteli glavne zanimivosti Urbina ( Palazzo Ducale, rojstno hišo in muzej Raffaela Santi).
 
P (N43.730432 E12.629057)
Panorama Urbina.

Obzidje.

Spomenik.

Rojstna hiša in muzej.
Ozke, tlakovane ulice.



Palazzo Ducale.





Gubbio

Po ogledu Urbina smo nadaljevali proti srednjeveškemu mestu Gubbio. Pozidano je v strmem bregu na obronkih Apeninov. Parkirali smo na PZA (5€/24 ur). Kmalu smo se odpravili na raziskovanje starodavnega mesta. Posedeli smo v parku in opazovali dogajanja v bližini. Potem smo nadaljevali samo navzgor po ozkih ulicah, mimo zgradb iz temno sivega kamna do Piazza Grande (or della Signoria). Tu je bil sedež karabinerjev iz serije o župniku Don Matteu. Tu se nam je odprl čudovit razgled na mesto in okolico. Po postanku na trgu, smo nadaljevali z ogledom ostalih znamenitostih Gubbia.

Amfiteater.



Piazza Grande (or della Signoria).
Panorama Gubbia.

Palazzo dei Consoli.

Kavarna, kjer sta Don Matteo in maršal Cecchini igrala šah.

Župnik Don Matteo.

Maršal Nino Cecchini in župnik Don Matteo.
Hiše iz temno sivega kamna.







PZA (N43.35079 E12.56466)


Ni komentarjev:

Objavite komentar