četrtek, 3. marec 2016

Ponikve in Klavže

Torek, 1. marec 2016

PONIKVE ( 674 m )
so največja vas na Šentviški planoti.
Smerokaz.

Plečnikova cerkev.
Na vzpetini nad vasjo stoji cerkev Marijinega obiskanja ali kar Plečnikova cerkev, ki je bila med drugo svetovno vojno požgana in porušena. Po zaslugi župnika Janeza Lapanja je leta 1952 pričakala priznanega arhitekta Jožeta Plečnika. Od ostankov porušene cerkve je ta ohranil le glavni zvonik, zunanjščina pa je dobila povsem novo podobo. Leta 1958 je bila na novo posvečena.    
 
Notranjost cerkve.
 
Nagrobnika ob cerkvi.  
Razgledna točka.
Strnjene jedro in prostrani travniki.






Domačini so pri cerkvi postavili pano, ki je izredna razgledna točka.Tu smo uživali s pogledom na mogočne gore. S prstom smo se sprehodili po panoju in z njim kazali na Matajur, Kuk, Muzci, Stol, Kanin, Kobilja glava, Jalovnik, Žabji Kuk, Vogel, Porezen.

Razveselili so nas pomladanski žafrani, ki so prostrane travnike polepšali z močno vijolično barvo in oranžnimi prašniki. 

KLAVŽE PRI PODMELCU  ( 202 m ) 
so se razvile v času gradnje železniške proge Trst-Dunaj. Leta 1906 je tu začela obratovati prva lesna tovarna na vodni pogon na Primorskem.

Hale opuščene lesne tovarne, v katerih je med prvo svetovno vojno delovala vojaška bolnišnica.
Skuštran in radoveden. 
V paru postrojena.


 
Reka Bača je skozi tisočletja pod Podmelcem izdolbla slikovita korita, kjer se voda močno peni in glasno buči. Obstoječa elektrarna obratuje že od leta 1930.

Prav lepo smo izkoristili ta torkov topel, sončen dan, ki nas je po nekajdnevnem slabem vremenu zelo razveselil. 




Ni komentarjev:

Objavite komentar