sreda, 10. junij 2015

Pohod po Tigrovski spominski krožni poti

Nedelja, 7. junij 2015

10. junija 2000 so Ocizlani postavili in odkrili spominsko ploščo domačinom tigrovcem, prvim borcem za slovensko zemljo in slovensko besedo. Še isto leto so se odločili in organizirali 1. pohod po Tigrovski spominski krožni poti (TSKP).
Zbrali smo se na Kalu v Ocizli, kjer smo prisostvovali kulturnemu programu. Zaigrala nam je godba na pihala. Po nagovoru predsednika ŠKTD Zveza Ocizla in županje, nam je spregovoril nekdanji minister za obrambo Janko Veber. Zapel nam je moški pevski zbor. Poslušali smo recitacijo, posvečeno padlemu tigrovcu. Otroci so nam uprizorili kratko igrico.

Po končanem programu, smo se zbrali pred kamunsko hišo. Županja, minister za obrambo in predsednik društva so prinesli venec, ki so ga položili pod spominsko ploščo.
Po poklonu padlim tigrovcem, smo se podali na cca 2 - 3 ure dolgo pot.
Hodili smo v senci in v hladu dreves, med hrasti, javori in gabri. Spremljal nas je potok, ki je vijugal po flišni podlagi. V zraku smo vonjali dišeče grmičevje. Na pohodu smo odkrivali kraške jame in slapove Ocizle in Beke.
Hrast posebnež

Beški slap Žlebina


Kratek čas smo hodili po makadamu in sonce je sijalo z vso svojo močjo.
Miškotova jama

Maletova jama s slapom


Davorjeva jama

TSKP je zelo dobro označena z rumenimi krogci in z rumenimi puščicami.
Malica



Dolina pred nami se je odprla v velik travnik.
Zabetonirane ostaline 1. svetovne vojne

Umazane tačke

Krmonov studenec

Pa smo prispeli nazaj v Ocizlo.
Tam so nam že skuhali joto s klobaso. 
V koritu pri vaškem vodnjaku, se nam je prav lepo hladilo pivo.
Lesen kažipot



Siti smo se sprehodili skozi vas.
Namenjeni smo bili do skrinjice, ki se nahaja v zidu nad javno pipo. V njej je spravljena knjiga TSKP, v katero smo se podpisali. Skozi vas smo se vrnili do prireditvenega prostora in velikega travnika, kjer smo imeli parkiran avtomobil. Ko smo ga dobro prezračili, smo se odpeljali proti domu. Tam smo preostanek dneva poležavali v prijetni senci domače terase.

Ni komentarjev:

Objavite komentar