petek, 26. junij 2015

Festival idrijske čipke

Sobota, 20. junij in nedelja, 21. junij 2015

V Idriji se je odvijal 34. festival idrijske čipke.





V soboto smo si ogledali povorko pihalnih orkestrov iz Idrije, Cerknega, Velenja in Lepoglave (Hrvaška).



V nedeljo smo se sprehodili čez Mestni trg.

Bula, klekeljni, jerbas, miza za klekljanje

Stolček
Rudarjev stol
Pred Čipkarsko šolo-nekdanja ljudska šola, so bili razstavljeni različni stoli okrašeni s prelepo idrijsko čipko.

Festivalska tortica Rezi

Tortica je dobila ime po hčerki idrijskega škafarja, ki je našel živo srebro. Z njo smo se lahko posladkali v Gostilni pri Škafarju.

Cerkev sv. Trojice
Notranjost cerkve

Ob 10 uri smo se pridružili vodički, ki nas je na kratko popeljala po starem mestnem delu Idrije. Izpred Mestne hiše smo se odpravili do najstarejše idrijske cerkve iz leta 1500, ki je zgrajena na mestu, kjer je škafar leta 1490 odkril živo srebro.

Gimnazija Jurija Vege- prva slovenska realka

Od tam smo se sprehodili mimo prve slovenske realke, danes gimnazije Jurija Vege, ustanovljene leta 1901. Bila je prva srednja šola s slovenskim učnim jezikom na slovenskih tleh.

Dvorišče gradu Gewerkenegg

Grad Gewerkenegg

Naš naslednji ogled je bil namenjen gradu Gewerkenegg, ki je bil v 16. st. zgrajen za potrebe rudniške uprave in skladiščenja živega srebra. Iz gradu smo se spustili do kapelice, prečkali most čez strugo Nikove in se ustavili na Scopolijevem trgu pri vodnjaku z rudarjem. Od tam smo se podali na trg sv. Ahacija z magazinom (nekdanje rudarsko skladišče za žito) in filmskim gledališčem. Na sredi trga stoji vodnjak, kjer je bila leta 1508 odkrita najbogatejša žila cinabaritne rude. Tu se je odvijal sejem domače in umetnostne obrti  ter klekljarskih pripomočkov in kulinarike. Ogled smo končali na Mestnem trgu, kjer je nekoč stala cerkev sv. Barbare, ki je bila v drugi svetovni vojni poškodovana in kasneje porušena.

Proti kapelici
Vodnjak z rudarjem


Z ogledom smo končala ravno pravi čas, da smo si lahko ogledali povorko Godbe na pihala in tekmovalcev v klekljanju.


Sledili smo jim do trga sv. Ahacija, kjer je bilo vse pripravljeno za začetek državnega tekmovanja otrok in odraslih v klekljanju za priznanje Ivanke Ferjančič.



Vmes smo skočili na razstavo "Bodi edinstvena v Evropi", ki je bila v postavljena v kripti sv. Barbare. Tu je bil predstavljen mednarodni projekt Čipkarske šole Idrija in partnerjev iz EU.

"Zavetišče za občutke"


"Srebrna luč"

In na razstavo z imenom "Čipka in svetloba", kjer smo občudovali predstavitev mednarodnega projekta Društva klekljaric idrijske čipke iz Idrije, Društva klekljaric Črni vrh-Godovič in klekljaric iz hrvaškega mesta Lepoglava.


Po vseh ogledih smo postali lačni in odpeljali smo se do gostilne Mlinar. Tam so nam še kako teknili odlični  idrijski žlikrofi z bakalco.

Ni komentarjev:

Objavite komentar