četrtek, 24. april 2014

Spomladanski utrip narave

Prav res na vsakem koraku čutiš spomladanski utrip narave. Vsak se po svoje obnaša, prebuja iz dolgega zimskega spanja in se veseli daljših, vedno toplejših dnevov.
Navadni zimzelen s prekrasnimi modrovijoličnimi cvetovi spada v družino pasjestrupovk. Zanimivo, pa tako preprosto in hkrati lepo je pokril star, od zime utrujen panj.
Gosenica se vzpenja vse više in više in se radovedno ozira naokrog.
Cvetje mrtve koprive je eno prvih medonosnih in zato dobrodošla paša za čmrlje. Čmrlji glasno brenčijo. To brenčanje povzročajo vibracije mišic za letenje. 
Na odmetanih vejah pod sprehajalno potjo, se v vsej svoji dolžini razkazuje kobranka. Če jo hočeš videti, moraš prav posebej izostriti pogled, da jo ne zamenjaš za kakšno vejico.
Tudi tale regrat si je izbral poseben prostor za svojo rast, staro razpokano škarpo.Tukaj je na sigurnem mestu, saj prav nobenemu ne pade na pamet, da bi ga utrgal.
 Pomlad je čas ljubezni.Samček pripravljen na parjenje, se skuša približati samički.
Na tem velikem kamnu obloženem z mahom, se tako zakrinkano zelenec nastavlja sončnim žarkom. Okoli in okoli ga z njim zakrivajo barvno usklajene mrtve koprive, mah in navadni zimzelen.
Na koncu pa še kačja uganka? Kje je skrita smokulja?



Ni komentarjev:

Objavite komentar