sobota, 19. april 2014

Br´stovska šparglijada

Nedelja, 6. april 2014
Vsako leto poteka v vasi Brestovica pri Komnu Br´stovska šparglijada in Špargljev pohod.
Med čakanjam še malo spoznavanja, ovohavanja in božanja z avstralskim govedarjem.
Po otvoritvenem nagovoru, smo se podali na voden 14 km dolg pohod. Od osnovne šole, kjer je bilo zbirališče ob 10 uri, smo se mimo cerkve sv. Lovrenca usmerili desno.

Na začetku smo v strjeni koloni hodili lepo eden za drugim. Pogledi so begali levo in desno. Kje so šparglji?

Z vrha smo imeli lep pogled čez celotno dolino in Tržaški zaliv.
 
Pohod je potekal med dvema mejama.
 
Po kratkem postanku, kjer smo dobili čaj in sladki rogljiček, smo malo naprej občudovali barvito domovanje čebelic na kamionu.

Pot nas je vodila po kolovozu navzgor. Razveselili smo se perunik, ki so rasle ob cesti in na gmajni.
 
Bilo je krasno vreme in tudi zelo vroče. Pogledi nazaj, da ja ne bi koga izgubila.

Prispeli smo do grofove jame. To je naravna kraška jama. Nahaja se na severnem pobočju hriba Grmada nad Brestovico v neposredni bližini z italijansko mejo.

Po kolovozu navzdol.

Ponovno v Brestovici. Postavili smo se v vrsto in se veselili malice.
 
Uživali smo ob zelo dobri frtalji iz špargljev, jajc in kraške pancete. Poizkusili pa smo tudi jagodni in špargljev muss v čokoladni košarici in skutno, jogurtovo pito z medenimi šparglji. Odlično je bilo.

V prostoru šole je bil razstavni prostor z jedmi in sladicami iz špargljev. Tu so gospodinje kuhale špargljeve jedi in cvrle špargljeve miške.
 
Pred odhodom domov nas je radovednost odvlekla še enkrat v grmovje. Vsaj en divji špargelj smo želeli sami utrgati in odnesti domov. Nasmehnila se nam je sreča. Bilo jih je kar za cel šopek.
Iz nabranega pa je nastala rižota s kurkumo in divjimi šparglji.

Sestavine: šop divjih špargljev, 10 dag pora, 1 čž kurkume, 1 čž kumine, 2 skodelici riža, himalajska slanica, voda, parmezan
 
Por narežemo na kolobarje in ga popražimo na olivnem olju. Dodamo riž in ga popražimo. Dodamo kurkumo in kumino in premešamo. Solimo s himalajsko slanico. Dolijemo vodo, da je riž pokrit. Na majhni temperaturi riž kuhamo po navodilih na embalaži. Ko voda povre, dolijemo novo. Šparglje narežemo in jih 8 minut pred koncem kuhanja dodamo k rižu. Serviramo s parmezanom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar