petek, 13. september 2024

Nenačrtovani potep po hrvaškem Zagorju

3. DAN / Nedelja, 8. september 2024

Muzej krapinskega neandertalca - Krapina - Tuheljske Toplice


Po zajtrku sva se odpeljala na parkirišče Hušnjakovo (46.166702, 15.863731) v bližini Muzeja krapinskih neandertalcev.

Sledila sva tablam, ki so naju mimo Parka skulptur pripeljale do muzeja.

Muzej krapinskega neandertalca 

Muzej se nahaja ob najdišču Hušnjakovo, enem najpomembnejših paleoantropoloških najdišč na svetu, kjer je bila najdena največja in najbogatejša zbirka kosti neandertalca.

Pred muzejem, ki spominja na jamo, sva bila ob 10. uri, ko se muzej odpre. Kupila sva vstopnici za 5€ na upokojenca, dobila prospekt in navodila za ogled muzeja. Najprej sva si ogledala kratek film o življenju neandertalca, ki je tudi glavna atrakcija muzeja. Potem pa sva se sprehodila po stalni muzejski razstavi, ki naju je popeljala od najstarejše preteklosti Zemlje do začetka razvoja civilizacije in moderne dobe, s poudarkom na razvoju človeka in pomenu odkritij v Krapini.

 

 

Ko sva izstopila iz notranjosti muzeja, sva se odpravila po potki, ki naju je pripeljala do najdišča, kjer je leta 1899 paleoantropolog Dragutin Gorjanović Kramberger (1856-1936) odkril ostanke krapinskega pračloveka. 



Krapina

Ko sva končala z ogledom, sva se sprehodila do središča Krapine in si ogledala glavne znamenitosti mesta.

 



 Ko sva končala s sprehodom po mestu, sva se povzpela na grič, kjer stoji Stari grad.

Z obzidja pod Starim gradom je prelep razgled na Krapino. Tu sva zaključila z najinim obiskom Krapine, saj je bil že čas, da sva se odpravila do najinega naslednjega cilja.

Tuheljske Toplice

Sprva sva imela namen, da bi naredila postanek v Krapinskih Toplicah in tam tudi prespala. Ko pa sva se peljali mimo njih, sva se odločila, da nadaljujeva v kamp Tuheljske Toplice in tam ostaneva nekaj dni.  



Ni komentarjev:

Objavite komentar