četrtek, 15. julij 2021

Planšarsko jezero, Jezerska slatina in Ankova slapova

3. DAN/ Ponedeljek, 11. julij 2021

Zbudila sva se v lep sončen dan.


Odpeljala sva se na parkirišče ob Planšarskem jezeru. Pred sprehodom okoli jezera, ki je najbolj priljubljena točka med domačini in turisti, sva odšla v gostišče na kavo.

Planšarsko jezero se nahaja na Zgornjem Jezerskem. Je umetno jezero, ki ima obliko srca. Narejeno je v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime.

Po vrnitvi sva si naročila odlične štruklje. 

Potem pa sva se odpravila na ogled Ankovih slapov.


Pot naju je vodila do cerkve sv. Andreja.

 
 
Enoladijska cerkev z gotskim prezbiterijem in fresko na fasadi je bila podaljšana v 17. in 18. stoletju.  


Obdaja jo pokopališče, ki ohranja historične nagrobnike.


Od cerkve sva nadaljevala po asfaltirani cesti do korita s pipico, kjer teče od izvira napeljana mineralna voda. Tu je bilo kar nekaj ljudi, ki so čakali, da si jo natočijo. Ker voda počasi teče, to čakanje traja in traja. 

Na informativni tabli sva prebrala, da zdravilna voda izvira nad Ankovo domačijo. Ta se imenuja "Jezerska slatina" in izvira iz razpoke v devonskih apnencih na območju Pristovškega Storžiča in Jezerskega vrha. Jezerska slatina vsebuje veliko kalcija ter manganove in amonijeve snovi. Bogata je s plinom  CO₂. Posebej se priporoča bolnikom, obolelim na srcu in ožilju. Ker ni bilo možnosti, da bi si natočila v steklenico mineralno vodo, sva se naprej odpravila brez nje.


Kmalu sva prišla do Ankove domačije in kapelice sv. Nikolaja.

Sledila sva smerokazu  za Ankova slapova.

 
 
Prišla sva do razpotja, kjer sva nadaljevala desno za Ankova slapova, levo bi prišla do izvira mineralne vode. Kmalu se je pot začela strmo vzpenjati. Po približno 10 minutah sva prišla do smerokaza, ki naju je usmeril levo na ozko stezico.


Slapova se nahajata na višini 1240 m. Zaradi dežja je bila potka pri sestopu do zgornjega 7-metrskega,  enopramenskega slapa blatna in drseča. Do spodnjega slapa, ki ima obliko zavese, se nisva spustila. 

Ko sva se vračala, sva na razpotju zavila desno proti izviru Jezerske slatine. Tudi tu nisva bila sama, kljub temu pa sva si lahko natočila mineralno vodo in se z njo odžejala. 

Od tam sva se vrnila na parkirišče. Še nekaj časa sva se zadržala ob Planšarskem jezeru in se potem odpeljala proti domu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar